Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AD

Veel dode vissen na brand in hooibalen

De inmiddels gebluste brand in een groot aantal hooibalen van Hoeve Biesland laat zijn sporen na. In de omgeving van de boerderij in Delfgauw zijn veel dode vissen aangetroffen. Omwonenden klagen over de stank. Het hoogheemraadschap heeft inmiddels veel dode dieren uit het water gevist.

Met name bij de sloot langs de Korftlaan hangt een penetrante geur. De vissen gaan dood, omdat er als gevolg van de vervuiling te weinig zuurstof in het water resteert. De overvloedige regen zorgde gisteren voor een gedeeltelijk herstel van het zuurstofgehalte.

Verder heeft Delfland een extra pomp geplaatst om de verversing van het water te bevorderen. Het hoogheemraadschap verwacht dat het zuurstofgehalte binnen enkele dagen weer op peil is.

De brand ontstond afgelopen zaterdag in een hoge berg met hooibalen vlakbij Hoeve Biesland. Delfland spoelde al op zondag de sloten door. Bij een controle bleek het zuurstofgehalte op die dag ook weer op peil.

Maar omdat er ook maandag en dinsdag nog altijd werd nageblust, stroomde opnieuw vervuild water de sloten in. Gevolg is, dat het zuurstofgehalte nog altijd beneden peil is.

Het hoogheemraadschap houdt de situatie in de gaten. De spoelers verwachten, dat het nog enige tijd kan duren voordat er echt voldoende zuurstof in het water zit.

In samenwerking met indebuurt Delft