Volledig scherm
© ANP

Veel minder kans op sociale huurwoning in Delft

Delftenaren ondervinden hevige concurrentie bij de toewijzing van (schaarse) sociale huurwoningen. Dat blijkt uit recente cijfers over de woonruimteverdeling in de regio Haaglanden. Vooral mensen uit Den Haag slaan hun slag in Delft.

Delft telt 19.000 sociale huurwoningen, een aantal dat naar verwachting de komende jaren verder daalt. Voor mensen met een laag inkomen wordt het in Delft daarom steeds moeilijker om een geschikte en betaalbare huurwoning te vinden. Ze worden regelmatig via loting verdeeld.

In de eerste helft van 2018 werd ‘slechts’ 45 procent van de sociale huurwoningen in Delft toegekend aan Delftenaren. De andere woningen werden toegewezen aan buitenstaanders. Binnen deze groep hebben Hagenaars de overhand. Van de tien beschikbare Delftse woningen, worden er twee aan inwoners van de Hofstad gegund.

De resterende sociale huurwoningen worden verdeeld onder inwoners van onder meer Zoetermeer, Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp. Ook mensen uit andere regio’s, onder wie statushouders, belanden in Delft.

Woningnood

De slaagkans om een woning toegewezen te krijgen, is voor Delftenaren mede als gevolg van de toenemende concurrentie steeds kleiner geworden. Delftse woningzoekenden hadden in 2014 nog 15,8 procent kans om een sociale huurwoning toegewezen te krijgen. Dat percentage is afgelopen jaar gedaald tot 9,7 procent.

Mede als gevolg van de woningnood zoeken Delftenaren met een smalle beurs hun heil elders. Relatief veel Delftenaren belanden in buurgemeenten als Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp, waar het percentage sociale huurwoningen overigens veel lager is dan in Delft.

De onderlinge mobiliteit binnen Haaglanden wekt bij kenners van de woningmarkt geen verbazing. De woningen worden namelijk aangeboden op Woonnet, een gezamenlijke site van alle corporaties in Haaglanden. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft