Volledig scherm
Exterieur van coffeeshop The Game aan de Breestraat in Delft © anp

Verdachten beschieting The Game in Delft blijven achter tralies

Twee verdachten van de beschieting vorig jaar september van coffeeshop The Game in Delft blijven in de cel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanochtend bepaald. De advocaten vroegen om hun vrijlating, omdat het bewijs tegen de mannen ‘krakkemikkig’ zou zijn. Maar volgens OM is het rustig in Delft sinds ze vastzitten.

Er was een jaar geleden veel commotie in de Delftse binnenstad. Op de vroege morgen van 16 september 2018 vlogen er kogels van een automatisch wapen door de ruit van coffeeshop The Game. Niemand raakte gewond. De Amsterdammers Dustin M. (28) en Jurandy Y. (20) worden verdacht van deze aanslag. Een derde man die is aangehouden, Morris B. (27), zou de chauffeur zijn geweest. Hij is onlangs wel vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar de schietpartij rond en legt Dustin en Jurandy een poging tot moord of doodslag en bedreiging van de eigenaar ten laste. De verdachten zitten nu al respectievelijk een half jaar en drie maanden in voorarrest. Op een regiezitting vandaag beweerden advocaten dat het bewijs van OM tegen de ontkennende verdachten niet deugt.

Ruzie

Bij Dustin B. zou dat bewijs bestaan uit een ‘onbetrouwbare belastende verklaring’ van de chauffeur. Deze Morris B. en verdachte zouden ruzie met elkaar hebben. Eerst zei hij niet te weten wie de schutter was en later wees hij toch Dustin aan, aldus de advocate.

Verder vond zij dat er geen sprake kon zijn van doodslag, omdat er niemand in de coffeeshop aanwezig was. De advocaat van Jurandy Y. noemde het bewijs ‘krakkemikkig’: alleen maar een telefoon die een zendmast in Delft had aangestraald. ,,Het dossier beslaat vele ordners, maar het bewijs is flinterdun.” Hij vroeg ‘de jongen van 20 in de kracht van zijn leven’ de rechtszaak in vrijheid te laten afwachten.

De officier van justitie verzette zich daartegen. Het ging om een zaak ‘met veel impact in de Delftse samenleving’. Tegen de verdachten waren er voldoende ernstige verdenkingen, meende ook de rechtbank. Ze besloot dat de mannen moeten blijven zitten.

De schietpartij bij The Game wordt op 9 december inhoudelijk behandeld.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft