Volledig scherm
© Wikipedia/Michiel1972

Verzet tegen woningen op plek van Van Arskerk

Dit najaar moet de transformatie beginnen van de Pastoor van Arskerk en het naastgelegen parochiehuis in Delft. er komen daar 13 luxe woningen en één villa. Maar het Cuypersgenootschap wil dat het ontwerp van tafel gaat.

Quote

Het laat niets van de kerk over, behalve een stukje casco

Leo Dubbelaar

De kerk aan de Kappeyne van de Coppellostraat wordt herontwikkeld en krijgt daarmee een tweede leven. Eric Vreedenburgh van de Haagse Archipelontwerpers tekende voor het definitieve ontwerp waarbij de cirkelvormige constructie van de kerk behouden blijft. De koepel en de muren worden weggehaald waarna er een cirkelvormige zuilenrij overblijft.

Binnen deze constructie worden vervolgens acht woningen geplaatst op de kerkvloer. Op de plek van de oude pastorie komen vijf woningen. In de diepe tuin aan de achterkant moet de vrijstaande villa verrijzen.

Ontwikkelaar van het project is de Stichting Heelweg uit Siddeburen, die als doelstelling heeft bijzondere initiatieven op het gebied van woningbouw te stimuleren.

'Dit is sloop'
Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, is niet te spreken over het ontwerp van Vreedenburgh. ,,Het laat niets van de kerk over, behalve een stukje casco. Wij beschouwen deze 'transformatie' als sloop van de kerk", zo stelt secretaris Leo Dubbelaar van de stichting.

Volgens hem bestaan er genoeg mooie voorbeelden van herbestemming, waarbij de oorspronkelijke architectuur beter wordt gerespecteerd.

Eerder deed het genootschap een poging de kerk tot monument te laten verklaren, maar de gemeente Delft wees dit af. Een bezwaarprocedure hiertegen wordt volgende week afgerond met een hoorzitting. Dubbelaar: ,,Wanneer dit negatief uitpakt kunnen we nog naar de rechtbank. Daarnaast zullen we bezwaar indienen tegen de aangevraagde vergunning."

Op 6 maart vindt er een informatiebijeenkomst plaats over het project in de pastorie van de kerk.

In samenwerking met indebuurt Delft