Vijfhonderd Delftenaren bijeen voor protest tegen Delftse megaschool in Tanthof

VIDEOEen kleine vijfhonderd Delftenaren hebben vanmiddag gedemonstreerd tegen de plannen voor de bouw van een megaschool in de wijk Tanthof aan de rand van het Midden-Delflandgebied. Ze liepen in een vreedzame optocht vanuit het Abtswoudepark naar de kinderboerderij die mogelijk dreigt te verdwijnen.

Quote

Dat gaat tot enorme verkeers­over­last leiden. Bovendien wordt een prachtig natuurge­bied opgeofferd

Wil Janszen, bewoonster Tanthof

Natuurbeschermers, schoolkinderen en andere bewoners uit de zuidelijkste wijk van Delft waren in de optocht te vinden. Door het dalende leerlingaantal in de vergrijzende wijk zou het aantal scholen moeten worden gereduceerd van zes naar drie. In de plannen van de gemeente Delft en de schoolbesturen zouden deze scholen een nieuw complex moeten gaan delen.

 Op de vrijkomende plekken zouden honderden appartementen gebouwd moeten worden. Die zouden bewoners de kans bieden om binnen de wijk te verhuizen naar een passendere woning. In de vrijkomende woningen zouden jonge gezinnen zich kunnen vestigen.

Verandering

De in carnavalesk klederdracht gestoken bewoonster van Tanthof Wil Janszen noemt de plannen onzalig. ,,De wijk is bijna vijf kilometer breed. Als er een megaschool komt, gaan ouders hun kinderen met de auto brengen. Dat gaat tot enorme verkeersoverlast leiden. Bovendien wordt een prachtig natuurgebied opgeofferd. Dit plan moet van tafel.‘’

Janszen woont 41 jaar in Tanthof. ,,Mijn oudste was destijds 9. Die kon in zijn eentje naar school lopen. Dat was goed voor zijn ontwikkeling. Dat gun ik de huidige kinderen ook.” De bewoonster is niet tegen verandering, zegt ze. ,,Het is een prima plan om appartementen te bouwen in de wijk. Ze kunnen op de bestaande plekken de scholen herbouwen met appartementen erboven. Dat is in Den Hoorn ook gebeurd.‘’

Volledig scherm
Het protest tegen de megaschool © FotoAD

Ook de vriendinnen Lara en Esmeé toonden met een protestbord hun onvrede. De leerlingen van groep 8 van basisschool De Egelantier gaan na dit schooljaar naar de middelbare school, maar ze hopen voor hun jongere schoolgenoten dat De Egelantier mag blijven op de huidige plek. ,,Het is veel leuker als je naar school kunt lopen,” menen zij. ,,En waar moeten de dieren heen als de kinderboerderij weg gaat?‘’

De demonstratie was georganiseerd door Natuurlijk Delfland, kinderboerderij Tanthof, waterspeeltuin Tanthof en de stichting Kindertuinen. Zij kunnen op de warme steun rekenen van wijkbewoner en voormalig PvdA-raadslid Henk Klootwijk. ,,In de jaren zeventig wilde Delft de polders al volbouwen. In de gemeenteraad hebben we toen met succes gestreden voor het behoud van enkele historische boerderijen en en het stukje polder dat nu het Abtswoudsepark heet. Het zou een historische vergissing zijn daar nu alsnog te bouwen.“” 

Voorbarig

De Delftse wethouders Hatte van der Woude en Karin Schrederhof lieten vorige week  in het AD weten de protesten voorbarig te vinden. Volgens hen is er nog niets besloten en krijgen bewoners de gelegenheid om invloed uit te oefenen op de besluitvorming. SP-raadslid Boris Duijff, de enige politicus die de demonstranten toesprak, haalde zijn schouders op. ,,Volgens dit stadsbestuur ben je altijd te vroeg met demonstreren. Of te laat. Daar trekken we ons niets van aan. Achter de schermen wordt al sinds 2012 aan deze megaschool gewerkt. De ouders en wijkbewoners vertellen mij dat hen tot dusver nooit iets is gevraagd.” 

Volledig scherm
Het protest tegen de komst van de megaschool © FotoAD
 1. Joost is rietdekker: 'Als het felle geel eraf is, dan is zo'n dak echt een plaatje'
  PREMIUM
  Vak Apart

  Joost is rietdekker: 'Als het felle geel eraf is, dan is zo'n dak echt een plaatje'

  Joost Juffermans is een boerenzoon uit Stompwijk dat tussen Leidschendam en Zoetermeer in ligt. Hij zou de vijfde generatie op de boerderij uit 1610 worden, maar met veertig koeien zag zijn vader Kees (72) geen toekomst voor zijn zoon in het boerenbedrijf. ,,Je hebt tegenwoordig 150 koeien nodig om een gezin te kunnen bekostigen", zegt de boer in de keuken van de boerderij waar nu ook een rietdekkersbedrijf gevestigd is.
 2. TU Delft gaat voor een miljoen euro uit Silicon Valley met grote drone
  Video

  TU Delft gaat voor een miljoen euro uit Silicon Valley met grote drone

  Silverwing, een studententeam van de TU Delft, heeft gistermiddag in het Airborne Siemens Fieldlab aan de Laan van Ypenburg in Den Haag hun in het geheim ontwikkelde vliegtuigje onthuld en gedemonstreerd. Met heet eenpersoons elektrisch vliegtuigje neemt Silverwing deel aan de Boeing Gofly-competitie. De finale hiervan is op 29 februari 2020 in Silicon Valley in Amerika. De winnaar van de competitie krijgt één miljoen dollar.

In samenwerking met indebuurt Delft