Een draagvleugelboot wordt stabieler met de vinding van Gijsbert van Marrewijk en Johan Schonebaum.
Volledig scherm
Een draagvleugelboot wordt stabieler met de vinding van Gijsbert van Marrewijk en Johan Schonebaum. © Het Parool

Vinding TU-studenten helpt draagvleugelboot

Het komt niet vaak voor dat onderzoek door masterstudenten wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Het lukte Gijsbert van Marrewijk en Johan Schonebaum van de TU Delft met een uitvinding die draagvleugelboten stabiel maakt.

,,Wanneer je dreigt te vallen met je fiets, dan stuur je ongemerkt in de richting van de aankomende val. Dit correctieprincipe is natuurkundig te verklaren; de steunpunten - de wielen - blijven namelijk in balans met het zwaartepunt", zo legt Johan Schonebaum uit.

De twee studenten hebben nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat dit principe van fietsstabiliteit ook een draagvleugelboot stabiel kan houden - zoals de TU Delft Solar Boat. Hierdoor heeft de boot minder vleugels nodig, ondervindt ze minder weerstand en is daardoor zuiniger.

Hoeveel zuiniger, moet verder onderzoek uitwijzen, maar de twee verwachten dat scheepsbouwbedrijven zeker interesse hebben in de uitvinding.

Oude boten hadden altijd meerdere vleugels nodig om de boot stabiel uit het water te tillen. ,,Net zoals zijwieltjes een fiets stabiel houden voor kinderen'', legt Van Marrewijk uit. De studenten publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Naval Engineers Journal.

In samenwerking met indebuurt Delft