Volledig scherm
Vissen zijn regelmatig het slachtoffer van maaiboten. Deze vissen legden enkele jaren geleden het loodje in Dordrecht. © Etienne Busink

Vissen 'mishandeld en gedood’ door roekeloos maaien

Veel vissen worden mishandeld en gedood als gevolg van het roekeloos maaien van walkanten. Dat meent de Waterschapspartij, die de kwestie aan de orde stelt in het parlement van het waterschap Delfland. 

Het werk gebeurt onder meer in opdracht van Delfland, dat het juist tot zijn taak rekent om de visstand in onder meer Delft, Midden-Delfland en het Westland te beschermen. Het kortwieken van de walkanten gebeurt met een maaiboot. Het werk wordt verricht door een aannemer. Dat gaat weinig subtiel, meent de Waterschapspartij, die pleit voor een alternatieve maaimethode.

Dit jaar is vissterfte gemeld in sloten in onder meer Pijnacker, Delfgauw en recentelijk in de Delftse wijken Tanthof Oost en West. Dat gebeurde zowel in sloten die door het waterschap als door de gemeenten onder handen worden genomen.

Roekeloos maaien is de oorzaak, meent de Waterschapspartij. De aannemer gaat dan met een maaiboot door een ondiepe sloot, waardoor de vissen niet tijdig weg kunnen komen uit het riet en door de draaiende messen van de maaier dodelijk worden geraakt. Ook wordt er veel bagger omgewoeld door de maaiboot. Daardoor treedt een tijdelijk zuurstoftekort op. Ook hierdoor sterven vissen.

De vissterfte kan worden voorkomen door te maaien vanaf de kanten. Dit is wellicht arbeidsintensiever en duurder, maar heeft toch de voorkeur van de Waterschapspartij. ‘Bij maaien vanaf de kant wordt vissterfte vrijwel volledig voorkomen’, laat fractievoorzitter Hans Middendorp weten. ‘Vissterfte door maaiboten is onnodig dierenleed en slecht voor de waternatuur.’ 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft