Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Vluchtelingen studeren om ingenieur te worden

Hoogopgeleide statushouders maken de overstap naar de TU-Delft. Ze worden daarbij begeleid door Engineers for Refugees. De eerste ervaringen zijn positief.

Snel de Nederlandse taal leren, erop uit met een buddy van de TU en ontdekken wat Delft en Nederland te bieden hebben. Engineers for Refugees (vrij vertaald: Studenten voor Vluchtelingen) helpen Syrische en andere leeftijdgenoten op weg in hun zoektocht naar een toekomst in Nederland.

,,Als je noodgedwongen je land moet verlaten omdat alles in puin is geschoten, dan hoop je dat in je nieuwe omgeving mensen voor je klaarstaan om je te helpen”, zegt voorzitter Kasper IJzermans van Engineers for Refugees (E4R). “Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we kunnen helpen en daarom hebben we de stichting opgericht.’’

Quote

Wij proberen hen te helpen om de juiste keuzes te maken

Kasper IJzermans

De vrijwilligers hebben inmiddels een tiental statushouders begeleid. ,,De resultaten zijn goed,’’ zegt IJzermans. ,,Delftse studenten en vluchtelingen merken dat ze heel veel van elkaar kunnen leren.”

Een verkorte taalcursus vormt de basis van het E4R-programma. Vervolgens wordt een buddy aan een nieuwkomer gekoppeld en gaan ze samen op stap om de weg in Delft en Nederland te vinden. Kasper IJzermans: ,,Voorwaarde voor deelname aan ons programma is dat de vluchteling een opleiding aan de TU Delft of elders wil gaan volgen. Wij proberen hen op cultureel gebied wegwijs te maken en ze daarnaast te helpen om de juiste professionele keuzes te maken.’’

De vluchteling krijgt elke drie maanden een nieuwe buddy. Wie zich wil opgeven als buddy kan dat doen op www.engineersforrefugees.com.”

Informatica

De activiteiten van Engineers for Refugees passen in een behoefte. Steeds meer vluchtelingen vinden de laatste tijd hun weg naar het hoger onderwijs en het mbo.

Zo’n 30 procent van de studerende vluchtelingen volgt een opleiding op universitair niveau. Vooral de studierichtingen informatica, techniek & exact, zorg en welzijn en economie zijn bij hen in trek. Tot dusver is niet duidelijk hoeveel statushouders zich voor het komende studiejaar bij de TU-Delft hebben ingeschreven.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Delft