Volledig scherm
Foto ter illustratie. Op de bon in Delft. © Archieffoto AD

Voorlopig nog geen bon bij rijden in binnenstad

Automobilisten en scooteraars die het autoluwe gebied in de Delftse binnenstad inrijden kunnen dat voorlopig ongestraft doen. Zelfs de aangekondigde waarschuwingen zijn nog niet verzonden.

Volledig scherm
Bij de 'entrees' van het voetgangersgebied zijn de pollers vervangen door camera's. Maar bij de Choorstraat staan ze nog. © Archieffoto

De gemeente is nog volop bezig met het vervangen van pollers door camera's. Naar aanleiding van vragen van deze krant laat het stadhuis weten dat 'het merendeel' van de verkeersdeelnemers zich aan het inrijdverbod houdt.

Ook bij de vorige maand nog verrast reagerende scooterrijders lijkt nu door te dringen dat ook zij in het hart van de binnenstad alleen met een ontheffing mogen rijden. Het is nog wel wennen voor verkeer, dat komt laden en lossen. Daartoe dient een dagontheffing te worden aangevraagd.

Het nieuwe systeem is nog verre van klaar. Bij de 'entrees' van het voetgangersgebied zijn de pollers vervangen door camera's. Maar bij een aantal 'uitgangen' staan ze nog. Dat geldt voor het Vrouwjutteland, de Beestenmarkt en de Choorstraat.

Uitgesteld
Aangekondigd was dat overtreders gedurende een 'gewenningsperiode' een waarschuwing in de bus zouden krijgen. Maar dat gebeurt nog niet. Deze maatregel is uitgesteld 'omdat we veel nieuwe aanvragen voor vaste ontheffingen hebben ontvangen en we de belanghebbenden de tijd hebben gegeven deze aanvraag in te dienen', aldus de gemeente, die verder laat weten dat het waarschuwen op 'zeer korte termijn' gaat beginnen.

Een en ander wil ook zeggen dat het bekeuren van overtreders voorlopig nog niet ingaat. Wanneer dat wel gebeurt wil de gemeente niet zeggen omdat zij anders 'ongewenst gedrag' zou uitlokken. Al met al is het onwaarschijnlijk dat er vóór 1 augustus al bonnen worden uitgedeeld.

Waarschuwingsfase
Wel is het zo dat mensen die in de 'waarschuwingsfase' voor een tweede keer worden betrapt, de klos zijn. Zij krijgen dan wel een bekeuring.
Het nieuwe systeem werkt met kentekenregistratie. Camera's leggen alle nummerborden vast. Wie geen ontheffing heeft, valt dan door de mand. De camera's vervangen de pollers, waar vaak auto's tegenaan reden. Het vermijden van deze ongelukken was een van de redenen om het nieuwe systeem in te voeren. Een andere is de verbeterde doorstroming.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft