Volledig scherm
© Archieffoto

Voorlopig plan: Albert Heijn op V&D-locatie

Het voormalige V&D-pand aan de Gasthuislaan gaat tegen de vlakte. De eerste tekeningen voor het nieuwe gebouw zijn gepresenteerd door architectenbureau Atelier Pro en Proactief Vastgoed.

Het voorlopig ontwerp van het nieuwe pand toont een zandkleurig gebouw van vier verdiepingen. Op de begane grond is er ruimte voor winkels. Er zijn daarvoor al gesprekken met supermarktketen Albert Heijn. ,,Om de supermarkt heen komen kleinere winkels", aldus Marco Aartse van Proactief Vastgoed. Boven de winkels komen 63 appartementen.

Over de plannen volgen nog gesprekken met bewoners- en belangenverenigingen. De Albert Heijn komt namelijk in de buurt van een Jumbo supermarkt. In hetzelfde gebied is ook een plan voor de komst van een Lidl supermarkt. ,,Het het kan snel gaan met het plan. We denken begin 2017 alles rond te hebben", zegt Aartse.

Vrachtwagens
Floris le Conge Kleyn van belangenvereniging Zuidpoort laat namens de bewoners van de Delftse binnenstad blijken dat de vereniging geen probleem heeft met de komst van de Albert Heijn indien het gaat om een verplaatsing van de bestaande vestiging aan het Bastiaansplein. ,,Dat is een goede oplossing want het Bastiaansplein is een te krappe locatie", aldus de betrokken Le Conge Kleyn.

Hij ziet echter wel problemen bij de komst van een derde supermarkt zoals de Lidl. Le Conge Kleyn denkt vooral aan het aantal parkeerplaatsen en de vele vrachtwagens die door het centrum zullen rijden. ,,Het wel een voorwaarde dat er meer ondergrondse parkeerplekken beschikbaar komen. Daarbij rijden er voor drie supermarkten veel vrachtauto's door de stad. Daar moet ook een plan voor komen."

De reactie van de gemeente: ,,De belangenvereniging lijkt aan te geven dat supermarkten vaker worden bevoorraad dan andere winkels en van grotere vrachtwagens gebruikmaken. Nadere gegevens zijn hierover nog niet bekend en worden nog besproken. In het schetsontwerp van de voormalige V&D-locatie is wel al te zien dat AH bevoorraadt via een inpandige laad- en losruimte. Het College van B&W laat weten onderzoek te doen naar het laden en lossen. Eind december komt een update.

In samenwerking met indebuurt Delft