Volledig scherm
PREMIUM
Voedselbank Delft-voorzitter Hans Mostert toont enkele producten die in de pakketten zitten. © Fred Leeflang

Vraag naar hulp Voedselbank groeit: ‘Veel schrijnende gevallen’

Steeds meer mensen doen langdurig een beroep op de voedselbank. ,,Ik zie veel schrijnende gevallen," zegt Hans Mostert, voorzitter van Voedselbank Delft.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leeft momenteel 9,1 procent van de huishoudens in Delft onder de armoedegrens. ,,Dat is te veel." vindt Hans Mostert. ,,En onacceptabel voor een beschaafd land." De voorzitter van de Voedselbank Delft betreurt het dat de instelling maar een klein deel van die groep bereikt. ,,We steunen 420 huishoudens. Dat is slechts één procent van de huishoudens in de stad.”

Een alleenstaande komt in aanmerking voor een voedselpakket als hij of zij minder dan 215 euro per maand overhoudt om de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen. Een gezin met twee kinderen kan steun krijgen als het na aftrek van alle vaste lasten minder dan 470 euro per maand overhoudt voor eten en drinken. Voordat zij daadwerkelijk hulp ontvangen moeten ze wel hun hele financiële huishouding aan de voedselbank overleggen. ,,We vragen naar een loonstrookje of een verklaring van de uitkerende instantie en de bankafschriften van de laatste drie maanden", vertelt Mostert.

In samenwerking met indebuurt Delft