Volledig scherm
PREMIUM
Arnold van Adrichem, Paul van Leeuwen en Ron Olsthoorn in het weiland; in de verte het kassengebied. © Jacques Zorgman

'Vreemd' water moet weg

WatertwistDe watertwist in de polders bij Schipluiden heeft nu lang genoeg geduurd, vinden de boeren.

Ze stappen niet snel naar de krant. En ze willen eigenlijk ook niet op de foto. Maar het is wel tijd voor hún kant van het verhaal, vinden de boeren uit de Dorppolder bij Schipluiden. Aangezien het hoogheemraadschap van Delfland nu al maanden communiceert via persberichten en dus de media, is het tegengeluid wel op zijn plaats, vinden de agrariërs Arnold van Adrichem (58), Ron Olsthoorn (46) en Paul van Leeuwen (24). ,,Het waterprobleem van de tuinders wordt bij ons 'over de schutting' gekieperd, of beter gezegd: bij ons in de sloot'', zeggen ze.

De twist duurt al zeker vijftien jaar. In de polders tussen Schipluiden en De Lier is de waterhuishouding verstoord geraakt door de oprukkende glastuinbouw. Om ruimte te maken voor kassen zijn sloten gedempt. Later is de waterberging van het Kraaiennest afgesloten, omdat het wateroverschot van de tuinbouwbedrijven vervuild is met bestrijdingsmiddelen. Het Recreatieschap wil het plasje van het Kraaiennest schoon houden. Daardoor komt het water nu in het weidegebied terecht. ,,En veroorzaakt daar een dubbel probleem,'' betoogt Van Adrichem. ,,Vervuiling én overlast bij zware regenval. Het is gebiedsvreemd water, dat hier niet thuishoort.'' De boeren hebben er genoeg van. De tijd van gods water over gods akker laten stromen is voorbij.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft