Volledig scherm
Vers gruttonest in de Duifpolder in Midden-Delfland. © Vogelwerkgroep Midden-Delfland

Vrijwilligers ‘bewaken’ nesten weidevogels

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland hebben afgelopen weekeinde bij een boer in de Duifpolder in Maasland 36 kievitsnesten en een heel vroeg legsel van de grutto aangetroffen. ,,Met dat laatste nest waren we de eersten in Zuid-Holland”, zegt coördinator John Kleijweg van de vogelwerkgroep.

De vrijwilligers inventariseren de nesten als zij horen dat een boer zijn land gaat bemesten. Deze klus wordt her en der in Midden-Delfland komende week geklaard.

,,Wij staan in nauw contact met de boeren en het loonwerkersbedrijf dat de bemestingsklus uitvoert”,  zegt Kleijweg. ,,Dankzij die goede communicatie kunnen we tijdig op pad om de vogelnesten te ontdekken.”

De weilanden worden bemest met een zogenoemde sleepslang. Zo’n zware slang wordt over het gehele perceel getrokken. Zonder bescherming zouden de eieren van de weidevogels direct worden vernietigd. ,,De nesten beschermen we met een metalen deksel”, zegt Kleijweg. ,,Op die manier redden we de nesten.”

De nesten zijn dit jaar door de zachte winter extreem vroeg. Het eerste kievitsei werd al in februari gevonden, een nationaal record.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Delft of Westland!

In samenwerking met indebuurt Delft