Volledig scherm
© Thinkstock

Vunzige sekspraat 'door pedo's' op gesubsidieerde jongerensite

UpdateDe gemeente Pijnacker-Nootdorp wil het forum van de website JongIn Pijnacker-Nootdorp stopzetten na ongepaste seksuele berichten daarop. De subsidie aan de jongerenwebsite zou sowieso per oktober stoppen, maar voor de gemeente zijn de berichten een reden om het forum nu al van de voorlichtingswebsite te halen.

Op jonginpijnackernootdorp.nl, een gemeentelijke sectie van een landelijke jongerenwebsite, kunnen jongeren uit die gemeente terecht voor informatie en vragen over thema’s als gezondheid, seks, vrienden en relaties. Naast blogs en berichten is er ook een forum waar jongeren tot 23 jaar oud met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Quote

De seksuele vragen en berichten die op dat forum staan, zijn duidelijk niet afkomstig van jongeren zelf, met van die perverse teksten

Hanneke van de Gevel

Er wordt onder meer gevraagd of er jongeren zijn die wel eens 'dingen doen met je broer of zus'. 'Ik vind het zelf heel spannend om mijn broer af te trekken. En ik wil hem eigenlijk ook vragen of die mij wil ontmaagden, maar dat durf ik niet', staat er op de website. Zo wordt er ook gevraagd of er mensen opgewonden worden van naakt plassen op gekke plekken en of het normaal is om naakt voor de webcam te staan.

,,De seksuele vragen en berichten die op dat forum staan, zijn duidelijk niet afkomstig van jongeren zelf, met van die perverse teksten’’, zegt Hanneke van de Gevel, fractievoorzitter van Eerlijk Alternatief die het op Twitter een ‘pedosite’ noemt. Volgens de fractievoorzitter moeten het wel ouderen zijn. ,,Als jongeren vragen hebben over seks of over iets als een ongewenste zwangerschap of de pil gaan ze het eerder zelf googlen en niet op zo’n forum voorleggen in dit soort taalgebruik,” laat de fractievoorzitter weten.

Pubers
Dat niet volledig uit te sluiten is dat er volwassenen met kwade bedoelingen op het forum reageren, daar is Nienke Manderveld van Kuseema, het bedrijf dat de landelijke ‘jongin’-websites modereert, het mee eens. Maar het zijn volgens haar voornamelijk pubers die aan het forum deelnemen.

Quote

Je wil de jongeren die hier oprechte vragen willen stellen de kans geven dat te doen

Nienke Manderveld

,,Als we denken: hier zitten alleen maar oudere mannen op, dan stoppen we er direct mee”, zegt Manderveld. ,,Die reacties haal je er als moderator ook zo uit, de manier waarop ze uitlokken en op discussies reageren. Die berichten verschijnen dus ook niet op het forum.”

Manderveld benadrukt dat de thema’s die besproken worden, aansluiten bij de beleefwereld van pubers. ,,Natuurlijk, er komen onderwerpen voorbij waarvan je denkt: moet dit? Maar je wil de jongeren die hier oprechte vragen willen stellen de kans geven dat te doen. Onze ervaring is dat pubers bijvoorbeeld samen met een vriend eerst met een grapje beginnen en zo kijken of ze er later echt hun verhaal kunnen doen.”

Ze merkt dat de jongeren die op zoek zijn naar dit soort onderwerpen, het forum vinden via Google, maar dat de jeugd die hier totaal niet mee bezig is, het forum links laat liggen. ,,Als we met jongeren in gesprek gaan, dan zijn ze heel goed in te staat om in te schatten wat echt is en wat nep. Ze gaan uit zichzelf gewoon door naar de volgende discussie”, zegt Manderveld.

Contract
Eerlijk Alternatief had al in 2009 vragen gesteld over de voorlichtingswebsite, die gesubsidieerd wordt door de gemeente Pijnacker-Nootdorp. ,,Het kost 16 cent per inwoner, dus dan kom je uit op 34.000 euro. In 2009 vroegen we ook al af: wat gebeurt er op die site?”, zegt Van de Gevel.

Wethouder José van Egmond laat weten dat er eerder dit jaar is besloten om, per oktober, de subsidie aan deze landelijke website stop te zetten. De gemeente gaf maandag aan het forum per direct van de website te halen omdat de berichten niet voldoende gescreend worden. 

In samenwerking met indebuurt Delft