Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vuurwerkvrije zones: ‘Goed idee hoor, maar er is wel wat angst’

Voor de eerste keer probeert Delft haar inwoners zover te krijgen dat ze zélf vuurwerkvrije zones instellen als er sprake is van overlast. ,,Maar dat valt niet mee, zeker omdat mensen zelf handelend moeten gaan optreden. Er is angst’’, weet een bewoonster van de wijk Buitenhof.

Eén van de buurten waar men wel oren heeft naar een vuurwerkvrije zone is de Muziekbuurt in de wijk Buitenhof. In en rond deze buurt was de afgelopen jaarwisseling en in de maanden ervoor sprake van veel vuurwerkoverlast. Dat bleek uit meldingen aan gemeente en politie.

Om nieuwe incidenten tegen te gaan, zou Charlotte van Dam (67) wel een vuurwerkvrije zone willen in de Lisztstraat en omgeving. ,,Ik ga u niet zeggen waar ik precies woon, anders moeten mijn ramen het straks ontgelden. Overdreven? Nou, ik dacht het niet. Je krijgt vuurwerk in je brievenbus als je niet uitkijkt’’, stelt Van Dam.

Laten afweten

Ze probeerde al eerder vruchteloos een vuurwerkvrije zone te creëren. ,,Het is mooi hoor, dat de gemeente dit voorstelt en er ruimte voor geeft. Maar je moet het als bewoners wel alleen doen. Dus zelf borden neerzetten en handhaven, want de politie heeft het daar te druk voor. Dat begrijp ik. Maar probeer maar eens mensen hiervoor te krijgen. Die laten het vaak afweten. Zeker als ze horen dat ze zelf handelend moeten optreden als er toch sprake is van het afsteken van vuurwerk.’’

Van Dam heeft in de Muziekbuurt ook geprobeerd een buurtcomité te vormen, dat zo’n vuurwerkvrije zone zou moeten realiseren. ,,Er zijn bewoners genoeg die wel mee willen doen, maar niet als ze voor politie-agent moeten spelen. Noem het angst of weet ik wat, het is een feit”, stelt Van Dam vast. Ze gaat nu zelf met ‘nog iemand’ proberen haar straat vuurwerkvrij te krijgen. Ook gaat ze daarvoor borden neerzetten, omdat ze weet ‘dat de meerderheid in de straat dat ook wil’.

Helpen

Elders in Buitenhof, in de omgeving van de Koetlaan en de Wilhelminalaan, worden ook pogingen ondernomen om tot een vuurwerkvrije zone te komen. ,,We zijn er nog niet helemaal uit, maar het lijkt te gaan lukken. We hebben al een paar mensen die willen helpen met het neerzetten van borden en om de boel in de gaten te houden tijdens de jaarwisseling’’, weet Wilhelminalaan-bewoner Jan de Rode. 

Quote

De gemeente heeft het bewust aan de bewoners overgela­ten om in actie te komen

Jan de Rode, Buurtbewoner

De 59-jarige Delftenaar noemt het ‘een goede zaak’ dat de gemeente de overlast van vuurwerk in de stad probeert terug te dringen. ,,De gemeente heeft het bewust aan de bewoners overgelaten om in actie te komen. De hulpdiensten hebben rond en tijdens de jaarwisseling al de handen vol aan alle problemen, branden en noem maar op. Het probleem is alleen dat veel mensen bang zijn om met name agressieve jongeren te benaderen die tóch vuurwerk afsteken in zo’n zone. Maar we geven het niet zomaar op hoor. Als je iets wilt bereiken, dan moet je er moeite voor doen. En veel praten.’’

Na de afgelopen jaarwisseling was burgemeester Van Bijsterveldt een warm pleitbezorger van vuurwerkvrije zones. En ze was stellig in haar vaststelling dat ‘een aanscherping van het vuurwerkbeleid in Delft nodig is’. ,,Vuurwerk maakt elk jaar slachtoffers en veel mensen ervaren overlast. De discussie woedt steeds steviger over de vraag wat we aanvaardbaar vinden”, zei ze. Van Bijsterveldt wil ‘ruimte voor de vuurwerktraditie’, maar ze wil ook ook dat er ‘beter rekening wordt gehouden met de risico’s’.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft