Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

VVD wil nu echt af van referendum

Het is mooi geweest, vindt de VVD in de gemeenteraad. Tijd om het referendum in Delft helemaal af te schaffen, nu de volksraadpleging over een denkbeeldig azc niet doorgaat.

Quote

Delft is te klein voor dit instrument

Bart Smals

Een hoop gedoe, een hoop tijd en een hoop geld. Dat kostte de laatste poging om in Delft een referendum te organiseren. ,,Het werkt niet, het effect is nul. Je doet alleen maar alsof de mensen hierdoor inspraak hebben'', zegt VVD-fractievoorzitter Bart Smals. En daarom stelt hij voor er maar helemaal mee te stoppen.

De VVD heeft een even duidelijk als kort raadsvoorstel gemaakt. De partij stelt voor 'de Referendumverordening Delft 2009 in te trekken', en: 'het college op te dragen om de stad hierover te informeren en de burgers te wijzen op de bestaande mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de lokale politiek'.

Te klein
Volgens Smals en zijn partij lijkt een referendum democratisch, maar is het dat niet. ,,Delft is te klein voor dit instrument. Het is beter dat de raad zelf de verantwoordelijkheid neemt en draagt voor de besluitvorming'', aldus Smals, die niet verhult dat de aanstaande 'Brexit' zijn afkeer van ­referenda nog heeft versterkt.

De Delftse VVD wilde eerder al van de lokale volksraadpleging af. Bij de discussie over een mogelijk referendum over het nieuwe stadskantoor in 2012 vond de partij al dat dit instrument moest worden afgeschaft. Een meerderheid van de gemeenteraad blokkeerde toen een door twee Delftenaren aangevraagd referendum, dat tot doel had de bouw van het stadskantoor in de Spoorzone tegen te houden. Er is toen wel besloten de referendumverordening aan te passen.

Quote

De mensen willen juist referenda. Maar daar heeft de VVD geen boodschap aan

Jan Peter de Wit

In de discussie over het door Onafhankelijk Delft aangestuurde 'anti-azc'-referendum, dat er niet komt, stelden verschillende partijen dat de verordening opnieuw moet worden aangepast. De VVD ziet daar dus niets in en kiest voor helemaal stoppen.

Onafhankelijk Delft is niet verbaasd maar wel boos over het optreden van de liberalen. ,,Dit is een omgekeerde beweging. De mensen willen juist referenda. Maar daar heeft de VVD geen boodschap aan'', aldus raadslid Jan Peter de Wit. De gemeenteraad bepaalt donderdag wanneer het VVD-voorstel wordt behandeld.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft