Volledig scherm
Het balkonnetje van het Delftse stadhuis. © Indebuurt Delft

Waar is dat balkonnetje op het stadhuis toch voor?

In Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en waar is dat balkonnetje op het stadhuis toch voor?

Ons oude stadhuis is bést een mooi gebouw: gouden details, grote stenen én een indrukwekkende ingang. Maar wat doet dat balkonnetje vlak boven de deur daar eigenlijk? Delftenaar Dick Stammes vroeg het zich af en stuurde ons een berichtje. En wij zoeken dat natuurlijk maar al te graag uit. 

Het zit op zo'n prominente plek van het stadhuis, dat móet vroeger zeker voor iets belangrijks zijn gebruikt. Stond Willem van Oranje daar soms te zwaaien? Of stond er een minstreel om de stad te wekken met zijn muziek? Nee en nee. Sterker nog, het huidige balkon is helemaal niet oud. ,,In 1966 werd het balkon aangebracht bij een restauratie van het stadhuis", weet een woordvoerder van de gemeente. ,,Volgens onze bouwhistoricus had het balkonnetje vooral een decoratieve en symbolische functie."

Onbenut

In 1840 werd het stadhuis verbouwd en werd het balkon verwijderd, want alle belangrijke aankondigen werden op het bordes gedaan. Dat was immers veel handiger (want groter) dan het balkonnetje. In 1966 kwam het balkon terug om de oude situatie na te bootsen, wederom als decoratie. Maar, het is toch zonde om zó'n schattig plekje onbenut te laten? Dat dachten ze bij de gemeente in 2012 ook eventjes. 

Er waren toen plannen om het balkon te gebruiken voor de 'balkonscène'. Stelletjes die in het stadhuis trouwden, konden tegen meerprijs foto's laten maken van hen op deze plek. Maar helaas. Omdat het balkon decoratief is, gingen de plannen niet door. De gemeentelijke woordvoerder: ,,Uit de rapportage blijkt dat er specifiek een gevaar is voor struikelen van bruiden als zij van het balkon afkomen en dat er een kans is op lichamelijk letsel dat bij een val kan ontstaan.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft