Volledig scherm
Het oudste huis aan de Oude Delft. © IndeBuurt Delft

Waar staat het oudste woonhuis van Delft?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en waar staat het oudste woonhuis van Delft?

Het centrum van Delft is niet alleen erg mooi, het is óók eeuwenoud. De stad is bezaaid met schatten uit de geschiedenis. Maar waar vind je eigenlijk het oudste huis van de stad? Het oudste woonhuis van Delft blijkt te liggen aan, hoe kan het ook anders, de Oude Delft. Nummer 167 om precies te zijn. Veel mensen zullen het gebouw kennen, erlangs zijn gereden, onwetend van wat er achter de gevel gebeurt.

Het gebouw wordt al jaren niet meer als woonhuis gebruikt. Het huis werd in 1503 gebouwd door Jan de Huyter. Hij was baljuw en dijkgraaf van Delfland, maar wat hem vooral zo rijk maakte was het pachten van hopgeld (een soort belasting innen). Vandaar dat hij zich zo'n voornaam woonhuis kon veroorloven. Als je goed kijkt, zie je in de stenen gevel nog allerlei hopbelletjes ter herinnering hieraan.

Verhalen

Zo'n eeuwenoud huis draagt natuurlijk genoeg bijzondere verhalen met zich mee. Zo is er één verhaal dat er tijdens de stadsbrand in 1536 een ooievaar zat te broeden op het dak van het huis. Met haar vleugels beschermde ze haar jongen, zelf overleed ze bij de brand.

Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland gevestigd in het gebouw. Kort geleden is het huis van binnen weer helemaal gerenoveerd, zodat de werknemers nu op 'moderne werkplekken' terechtkunnen. Voor de passant aan de 'buitenkant'verandert er niet zoveel, want de gevel is hetzelfde gebleven. Hoe het er binnen uit ziet, blijft een mysterie, want het kantoor is niet open voor het publiek.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft