Volledig scherm
Nutteloos misschien, maar wel degelijk van historische waarde © Indebuurt

Waarom liggen er twee bruggen naast elkaar over een Delftse gracht?

delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom liggen er twee bruggen naast elkaar over een Delftse gracht?

Tussen de Pynepoort en de Bastiaanpoort in ligt een gracht en over die gracht liggen twéé bruggen. Eentje sluit aan beide kanten aan op de weg. De ander ligt een paar meter verderop en komt eigenlijk nergens op uit. Wat is het verhaal achter dit bruggetje?

Langs het voormalige V&D-pand loopt een straat (Bastiaanpoort) die uitkomt op de brede brug waar auto's, fietsen en voetgangers overheen kunnen. Je steekt dan de Gasthuislaan over. Zo'n brug heeft nut. Maar wie neemt nou het bruggetje ernaast, als je er verder voor moet lopen en je er ook nog een trappetje voor opmoet?

Vernieuwing

Peter Jonquière van Delfia Batavorum vertelt dat het hier om de St. Ursulabrug gaat. De brug is vernoemd naar het Sint-Ursulaklooster, dat van 1454 tot 1573 in de nabijheid lag. ,,De trapjesbrug met stenen boog is in 1932 vernieuwd en in de vroege jaren 70 bij de totale vernieuwing van het gebied blijven liggen."

Quote

Bij de nieuwe plannen voor de V&D-locatie zou de brug natuurlijk wel veel beter kunnen worden ingepast

Peter Jonquière

De oorsprong van de brug lijkt dus wel aardig wat eeuwen terug te gaan. Volgens Peter Jonquière is de St. Ursulabrug geen (rijks)monument, maar wel een historisch element. Hij vindt het jammer dat bij de ontwikkeling van het gebied 'In de Veste' in de jaren 70 op geen enkele wijze rekening is gehouden met de aanwezigheid van het historische bruggetje. ,,Bij de nieuwe plannen voor de V&D-locatie zou de brug natuurlijk wel veel beter kunnen worden ingepast.'' De brug mag dan nutteloos zijn voor het verkeer, van historische waarde is zeker sprake. En niet onbelangrijk: in de zomer wordt de brug gebruikt als lunchplek.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft