Volledig scherm
De Hoogbrug naar de Lange Geer. © Fred Leeflang

Waarom zijn er zoveel straatnamen met het woord ‘Geer’?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en waarom zijn er zoveel straatnamen met het woord ‘Geer’?

Annageer, Geerboogerd, Geerweg, Korte Geer, Lange Geer, Plantagegeer... Er zijn een heleboel straatnamen in Delft met het woordje 'Geer' erin. Maar wie of wat is die Geer eigenlijk? Was het een persoon of een ding? In Delft liggen de Annageer, de Geerboogerd, de Plantagegeer en de Geerweg vlak bij elkaar in het noordelijke deel van de binnenstad. De Korte en de Lange Geer liggen juist helemaal aan de andere kant, naast en tegenover het oude legermuseum. 

Voor de oplossing van dit mysterie raadplegen we de app 'Straatnamen van Delft'. De Annageer blijkt vernoemd te zijn naar de Geerweg en de dichtbij liggende Anna Boogerd. Datzelfde geldt voor de Plantagegeer, die bij de Nieuwe Plantage ligt. De Geerboogerd is op haar beurt weer een combinatie van de Geerweg en Anna. Al deze straten hebben hun naam te danken aan de Geerweg.

Boogje

De app vermeldt dat het woord 'Geer' twee betekenissen heeft. Eén daarvan is 'drassig land'. Waarschijnlijk komt de Geerweg zo aan haar naam: ten noorden van deze weg lag vroeger moeras. En dan zijn er nog de Korte en de Lange Geer, die een stuk verder weg van het drassige noordelijke gebied liggen. Waarom deze straten óók 'Geer' heten, heeft alles te maken met de tweede betekenis van het woord: 'schuin'.

Gheer werd in 1331 al vermeld in Delft en hangt samen met de schuine richting waarin de gracht hier naar de Oude Delft afbuigt. De gracht loopt hier als het ware in een boogje. De percelen langs deze straat waren hierdoor ook schuin, in plaats van recht, langs een rechte gracht. Dat schuin lopen wordt ook wel 'geren' genoemd.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft