Volledig scherm
Astrid Tates (Filmhuis Lumen) en Paul Breedveld (TU Delft) hebben het programma van het festival samengesteld. © Fred Nijs

WALL-E en A Space Odyssey op filmfestival van TU en Lumen

Filmhuis Lumen en TU Delft bundelen de krachten voor het Technology for Life Filmfestival. ,,Het is een leuke blend geworden.''

Quote

We zijn vanuit de TU benaderd met de vraag en vonden het meteen leuk.

Astrid Tates (Filmhuis Lumen)

,,Voor mij is Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey de moeder van alle sciencefictionfilms. Eigenlijk zijn alle special effects die je nu ziet in andere films, afgeleid van de technieken die daarin zijn gebruikt. Het is ongelofelijk dat ze dat maakten zonder de huidige special effects. En zonder computers." Paul Breedveld, hoogleraar aan de TU Delft, afdeling Bio-Mechanical Engineering, vertelt enthousiast over de filmklassieker uit 1968.

Het is de openingsfilm van het Technology for Life Filmfestival dat volgende week van start gaat in Filmhuis Lumen. Breedveld verruilt voor een avond de collegezaal van de TU Delft voor de bioscoopzaal aan het Doelenplein en verzorgt na de film zelf een nabespreking.

,,Ik heb 'm denk ik al een keer of vijf, zes gezien. Dus dat is in principe genoeg voorbereiding", zegt Breedveld. ,,Ik ga in de filmbespreking geen link leggen met mijn eigen vakgebied - het ontwikkelen van bestuurbare chirurgische instrumenten die gebruikt worden bij operaties - maar ik wil het echt over de film gaan hebben. Als het aan mij ligt, wordt dat deel ook interactief."

Samenwerking
Het is niet voor het eerst dat de TU Delft en Filmhuis Lumen samenwerken, maar een filmfestival van deze orde is wel nieuw. ,,We zijn vanuit de TU benaderd met de vraag en vonden het meteen leuk", zegt Astrid Tates, lid van de programmagroep van het filmhuis aan het Doelenplein. De directe aanleiding is het 175-jarig bestaan van de Delftse universiteit. In het kader van dat jubileumjaar worden allerlei extra activiteiten bedacht. Het filmfestival is daar dus een van.

,,Er is al eens samengewerkt met de faculteit Architectuur en in het kader van Studium Generale, dat beviel goed. Zo'n festival als dit is voor ons ook een mooie gelegenheid om echte klassiekers weer eens aan het publiek te tonen", zegt Tates.

Alle acht films hebben een link met techniek en natuur, passend bij het overkoepelende thema van het jubileumjaar van de TU. ,,De films gaan over het feit dat zowel de natuur als de techniek een bedreiging kunnen vormen of een redding kunnen betekenen", zegt Tates.

Selectie
Met een beetje creativiteit zijn daar heel wat films aan te koppelen, merkten de samenstellers van het programma. ,,We hadden een vrij lange lijst opgesteld van sciencefictionfilms", zegt Breedveld. Daar is een selectie uit gemaakt, gebaseerd op de beschikbaarheid van de films, de diversiteit in het festivalprogramma en de link met het vakgebied van een TU Delft-wetenschapper.

Op het programma staan de recentere films Her, WALL-E, Solaris, The Martian en Arrival. Daarnaast worden de klassiekers Young Frankenstein, Soylent Green en dus ook 2001: A Space Odyssey vertoond.

De koppeling tussen de acht films en de TU Delft-wetenschappers vinden Breedveld en Tates zelf een goed geslaagd onderdeel van het festival. ,,Het is een leuke blend tussen wetenschappers uit de eigen stad, de films en natuurlijk de jarige TU", zegt Breedveld.

Bij 'WALL-E', de animatiefilm van Pixar uit 2008, verzorgt hoogleraar Peter Rem van de Resources en Recycling-groep bijvoorbeeld de nabespreking. ,,De film gaat over hoe de wereld uiteindelijk bedolven wordt onder vuilnis", zegt Breedveld. ,,Het is mooi dat Peter Rem dat dan kan duiden en kan uitleggen hoe je de belasting van de aarde door vuilnis kan beperken."

Vervolg
De kaarten voor het filmfestival zijn los te koop bij Filmhuis Lumen, maar er zijn ook passepartoutkaarten te koop die toegang geven tot alle filmvoorstellingen. Breedveld en Tates hopen dat de films een breed publiek trekken, zodat het echt een filmfestival voor de stad is.

Of het volgend jaar een vervolg krijgt, durven de twee nu nog niet te zeggen. ,,In principe is het natuurlijk eenmalig, omdat het gekoppeld is aan het jubileum van de TU", zegt Tates. ,,Maar waarom niet? We moeten dan wel goed kijken naar een ander thema en andere films. Maar het is voor het filmhuis leuk om zo'n samenwerking aan te gaan."In samenwerking met indebuurt Delft