WALL-E en A Space Odyssey op filmfestival van TU en Lumen
Filmhuis Lumen en TU Delft bundelen de krachten voor het Technology for Life Filmfestival. ,,Het is een leuke blend geworden.''
We zijn vanuit de TU benaderd met de vraag en vonden het meteen leuk.
,,Voor mij is Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey de moeder van alle sciencefictionfilms. Eigenlijk zijn alle special effects die je nu ziet in andere films, afgeleid van de technieken die daarin zijn gebruikt. Het is ongelofelijk dat ze dat maakten zonder de huidige special effects. En zonder computers." Paul Breedveld, hoogleraar aan de TU Delft, afdeling Bio-Mechanical Engineering, vertelt enthousiast over de filmklassieker uit 1968.
Het is de openingsfilm van het Technology for Life Filmfestival dat volgende week van start gaat in Filmhuis Lumen. Breedveld verruilt voor een avond de collegezaal van de TU Delft voor de bioscoopzaal aan het Doelenplein en verzorgt na de film zelf een nabespreking.
,,Ik heb 'm denk ik al een keer of vijf, zes gezien. Dus dat is in principe genoeg voorbereiding", zegt Breedveld. ,,Ik ga in de filmbespreking geen link leggen met mijn eigen vakgebied - het ontwikkelen van bestuurbare chirurgische instrumenten die gebruikt worden bij operaties - maar ik wil het echt over de film gaan hebben. Als het aan mij ligt, wordt dat deel ook interactief."
Samenwerking
Het is niet voor het eerst dat de TU Delft en Filmhuis Lumen samenwerken, maar een filmfestival van deze orde is wel nieuw. ,,We zijn vanuit de TU benaderd met de vraag en vonden het meteen leuk", zegt Astrid Tates, lid van de programmagroep van het filmhuis aan het Doelenplein. De directe aanleiding is het 175-jarig bestaan van de Delftse universiteit. In het kader van dat jubileumjaar worden allerlei extra activiteiten bedacht. Het filmfestival is daar dus een van.
,,Er is al eens samengewerkt met de faculteit Architectuur en in het kader van Studium Generale, dat beviel goed. Zo'n festival als dit is voor ons ook een mooie gelegenheid om echte klassiekers weer eens aan het publiek te tonen", zegt Tates.
Alle acht films hebben een link met techniek en natuur, passend bij het overkoepelende thema van het jubileumjaar van de TU. ,,De films gaan over het feit dat zowel de natuur als de techniek een bedreiging kunnen vormen of een redding kunnen betekenen", zegt Tates.
Selectie
Met een beetje creativiteit zijn daar heel wat films aan te koppelen, merkten de samenstellers van het programma. ,,We hadden een vrij lange lijst opgesteld van sciencefictionfilms", zegt Breedveld. Daar is een selectie uit gemaakt, gebaseerd op de beschikbaarheid van de films, de diversiteit in het festivalprogramma en de link met het vakgebied van een TU Delft-wetenschapper.
Op het programma staan de recentere films Her, WALL-E, Solaris, The Martian en Arrival. Daarnaast worden de klassiekers Young Frankenstein, Soylent Green en dus ook 2001: A Space Odyssey vertoond.
De koppeling tussen de acht films en de TU Delft-wetenschappers vinden Breedveld en Tates zelf een goed geslaagd onderdeel van het festival. ,,Het is een leuke blend tussen wetenschappers uit de eigen stad, de films en natuurlijk de jarige TU", zegt Breedveld.
Bij 'WALL-E', de animatiefilm van Pixar uit 2008, verzorgt hoogleraar Peter Rem van de Resources en Recycling-groep bijvoorbeeld de nabespreking. ,,De film gaat over hoe de wereld uiteindelijk bedolven wordt onder vuilnis", zegt Breedveld. ,,Het is mooi dat Peter Rem dat dan kan duiden en kan uitleggen hoe je de belasting van de aarde door vuilnis kan beperken."
Vervolg
De kaarten voor het filmfestival zijn los te koop bij Filmhuis Lumen, maar er zijn ook passepartoutkaarten te koop die toegang geven tot alle filmvoorstellingen. Breedveld en Tates hopen dat de films een breed publiek trekken, zodat het echt een filmfestival voor de stad is.
Of het volgend jaar een vervolg krijgt, durven de twee nu nog niet te zeggen. ,,In principe is het natuurlijk eenmalig, omdat het gekoppeld is aan het jubileum van de TU", zegt Tates. ,,Maar waarom niet? We moeten dan wel goed kijken naar een ander thema en andere films. Maar het is voor het filmhuis leuk om zo'n samenwerking aan te gaan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dementerenden serveren koffie, thee en zelfgemaakt appelgebak vanuit ‘pipowagen’
Zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw heeft een theetuin geopend. Bijzonder is dat deze voor een groot deel draait op dementerenden. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Muziek en techniek in één festival
Technologie, kunst en muziek gaan prima samen. Dat wil de organisatie van het International Festival of Technology (IFOT) dit jaar voor de derde keer laten zien. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMDure Tijd
Feestje op zich: gratis voorproefje van grootste Zoetermeerse reggaefestival
Een festivalmiddag met drie topbands en twee dj’s op een van de mooiste plekken van Zoetermeer, helemaal gratis. Komt dat even goed uit in deze tijd dat alles duurder wordt.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Deejay Renato S draait op festival in Las Vegas: ‘Toch mooi voor een jongetje uit de Maasdijk’
Vergeet tomaten, paprika’s en tuinbouwtechniek: deejays zijn hét nieuwe exportproduct van het Westland. De uit Maasdijk afkomstige Renato S is de volgende in de lijst van succesvolle artiesten. Hij draait dit weekend in Las Vegas. -
PREMIUMVan wieg tot graf
Martha had een geweldige politieke carrière maar kreeg het niet cadeau: ‘Niet zeuren maar poetsen’
Martha Vonk-van Kalker was eind jaren ‘70 de jongste senator in de Eerste Kamer. Met haar lelijke eend kwam ze iedere dinsdag vanuit de Achterhoek naar Den Haag gereden om zich hard te maken voor emancipatie en jeugdbeleid. Deze keer in de rubriek Van Wieg Tot Graf het levensverhaal van: Martha Vonk-van Kalker (23 september 1943 – 11 maart 2022).
In samenwerking met indebuurt Delft