Volledig scherm
Jeroen Nieuwpoort met stenen van zijn oude klasgenootjes van 27 jaar geleden. © Fred Leeflang

Wall of Fame van Lego uit de as herrezen op de Mgr. Bekkersschool

Een reünie plannen op basis van legostenen? Jeroen Nieuwpoort is er druk mee. Onlangs diepte de 35-jarige jongerencoach een ‘Wall of Fame’ van lego op met namen van oud-klasgenootjes van de Mgr. Bekkersschool. Letterlijk uit de as herrezen.

Brand in je basisschool, je moet er niet aan denken. Het gebeurde in september 1993 bij de Mgr. Bekkersschool aan de Vulcanusweg. De verwoestende brand was aangestoken en Jeroen Nieuwpoort (toen groep 6) was er ondersteboven van. Nu, 27 jaar later, is hij de koning te rijk met een ‘schat’ waarvan niemand het bestaan nog wist: een legomuur

Tientallen

,,Die is destijds door leerlingen van onze school volgeschreven met namen en in een echte muur ingemetseld’’, zegt Nieuwpoort op zijn bekende enthousiaste toon. ,,Het zijn er tientallen. Jongens en meisjes die nu volwassenen zijn. Ik zou het zo tof vinden om met die mensen in contact te komen. Ik had nooit kunnen dromen dat die steentjes ooit nog terecht zouden komen en nu heb ik ze. Ik ga nu op zoek naar de mensen die er op staan. En vooral naar hun verhalen.”

Meester Peter

Jeroen Nieuwpoort liep enige tijd geleden bij toeval tegen het kostbare ‘kunstwerk’ aan. ,,Ik was op bezoek bij een zakenrelatie aan de Vulcanusweg, waar vroeger onze school stond. Zie ik daar die legomuur staan! Ik was helemaal verrast en wist meteen dat ik die muur wilde redden. Het gebouw staat op de nominatie om te worden gesloopt en dan zouden al die steentjes voorgoed verdwijnen. Doodzonde, het is een prachtig deel van mijn leven, die tijd op de Mgr. Bekkersschool. Ik ben dus meteen naar de gemeente Delft gestapt om te vragen of ik hem weg mocht halen. Het duurde even, maar ik heb gelukkig toestemming gekregen. ‘Neem maar mee’, zeiden ze. Nou, dat heb ik me geen twee keer laten zeggen. Nu heb ik ze thuis. Moet je kijken. Hoe cool is dat!”

Meester Peter met zijn gitaar, de creatieve weeksluitingen, de musicals waar hij zelf ook aan meedeed, carnaval en kattenkwaad. Voor Jeroen Nieuwpoort is met de onverwachte vondst van de legostenen een schat aan herinneringen opgeborreld. Allemaal beelden van gebeurtenissen die met de tijd vervagen, maar die blijkbaar toch latent aanwezig blijven.

Uit zicht

,,Je gaat op een gegeven moment van school en blijft dan wel een paar van je klasgenootjes zien. Maar je hebt allemaal je eigen leven en dus raken de meesten uit zicht. Nu ik die steentjes heb, kan ik proberen er de mensen bij te zoeken. Ik heb de directie van de huidige Mgr. Bekkersschool al een mail gestuurd met mijn plan om een reünie te organiseren.”

Quote

De muur met al die namen is een van de heel weinige dingen die nog aan de geschiede­nis van de school van voor 1993 herinneren

Jeroen Nieuwpoort

Hij denkt dat zijn oude school daar wel voor open staat, nu hij met zijn schatkist van legostenen de publiciteit zoekt. ,,De muur met al die namen is een van de heel weinige dingen die nog aan de geschiedenis van de school van voor 1993 herinneren. Bij die brand zijn enorm veel documenten verloren gegaan. Sowieso 1300 videobanden en negenduizend boeken. Maar wie weet nog meer. Hoe mooi zou het zijn als leerlingen van destijds thuis nog dingen hebben die aan hun basisschooltijd herinneren? Het is voor mij in elk geval heel bijzonder om te merken dat mijn oude school opeens weer zo belangrijk voor me wordt, alleen doordat ik toevallig tegen dit buitenkansje aanloop. Ik hoop dat ik veel reacties krijg.” E-mailadres: mbs1993lego@gmail.com

In samenwerking met indebuurt Delft