Volledig scherm
Het 'vakwerkhuisje'aan de Oude Delft, achter het Stads-Koffyhuis. © In de Buurt Delft

Wat doet dat vakwerkhuisje toch op de Oude Delft?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Wat doet dat vakwerkhuisje toch op de Oude Delft?  

Achter het oude stadskantoor, vlakbij horecagelegenheid het Stads-Koffyhuis aan de Oude Delft, staat een piepklein huisje. Met het vakwerk en die luikjes lijkt het meer op zijn plaats in Oostenrijk. Hoe is het hier gekomen? En wat gebeurt er nu?

Het blijkt een flinke zoektocht om uit te vinden wat er in dit huisje gebeurt. Wie door de raampjes naar binnen tuurt, ziet wat troep liggen, meer niet. Het huisje ziet er behoorlijk verlaten uit. Ondernemers in de omgeving van het bewuste object verschaffen evenmin uitkomst, ze hebben geen idee wat het is of waar het voor dient. Uiteindelijk zet tipgever Gerard ons op het juiste spoor. Hij verwijst naar de website monumenten.nl en daar is (een deel van) van het verlossende antwoord te vinden.

Advocaat 

Het ‘vakwerkhuisje’ blijkt een tuinhuisje te zijn dat hoort bij het woonhuis op Oude Delft 137. Dat is het pand naast het Stads-Koffyhuis. Beide panden zijn gebouwd in 1892 in opdracht van advocaat W.F. van der Mandele. Het huis is meer bekend om zijn latere functie: een weeshuis voor jongens. Het tuinhuisje is in vakwerkstijl gebouwd - blijkbaar een stijl die de advocaat mooi vond. Het is officieel geen rijksmonument, het woonhuis is dat wel.

Het huis heeft dienst gedaan als weeshuis tot 1968, daarna is het in gebruik genomen als bestuurskantoor van de gemeente Delft. Het tuinhuisje heeft zelfs een paar jaar dienst gedaan als plek voor het voltrekken van gratis huwelijken. In 2014 heeft de gemeente het woonhuis verkocht en was het ook gedaan met de trouwerijen. Sinds die tijd heeft het huisje geen functie. 

Wil je meer lezen in de rubriek Delftse Mysteries? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Delft