Volledig scherm
De vliegtuigromp op de campus van de TU Delft. © IndeBuurt Delft

Wat doet die vliegtuigromp op de campus van de TU Delft?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we samen met Indebuurt Delft antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en wat doet die vliegtuigromp op de campus van de TU Delft?

Tijdens een fietstochtje op de Rotterdamseweg viel ons ineens iets héél bijzonders op: op de campus van de TU Delft staat de romp van een vliegtuig.

Voor het antwoord op deze vraag kloppen we aan bij de TU Delft: het vliegtuig staat tenslotte op hun terrein. We komen in contact met Suzanne Hiemstra, onderzoeker aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Zij vertelt hoe het vliegtuig - overigens zónder vleugels - in Delft is beland.

,,We hebben het vliegtuig een paar jaar geleden aangeschaft. We moesten hier Europees onderzoek uitvoeren naar het verminderen van reistijd in het vliegtuig. We dachten eraan om een vliegtuig na te bouwen, maar dat is best een gedoe. Daarom besloten we gewoon een oud vliegtuig te kopen."

Grote kar

Zo gezegd, zo gedaan: het vliegtuig werd op een grote kar geladen en naar Delft gereden. Daar werd het twee jaar geleden neergelegd. Vervolgens hebben Suzanne en haar team heel wat onderzoek gedaan in het vliegtuig. ,,We hebben bijvoorbeeld testen gedaan om vliegen efficiënter te maken. Denk bijvoorbeeld aan een breder gangpad waardoor mensen elkaar kunnen passeren en een reserveringssysteem voor handbagage. Inmiddels is dat onderzoek afgerond." Betekent dit dat het vliegtuig binnenkort weg gaat uit Delft? ,,Nee hoor. Het wordt nog gebruikt door studenten voor onderzoeken en colleges. Hij moet wel weg van de plaats waar hij nu staat, dus we zijn nog op zoek naar een andere plek."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft