Volledig scherm
Het lange witte gebouw aan de Oude Delft. © In de Buurt Delft

Wat zit er toch in dat lange witte gebouw op de Oude Delft?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en wat zit er toch in dat lange witte gebouw op de Oude Delft?

Aan de oneven kant van de Oude Delft ligt een gigantisch lang gebouw met witte muren. Het is duidelijk dat het van oorsprong geen normaal woonhuis is. Maar waar werd en wordt het gebouw dan wel voor gebruikt?

Het huidige gebruik van het gebouw is niet zo'n groot mysterie. Op de gevel prijkt het bordje 'de Engelenbak', het oudste studentenhuis van Delft' en nog een aantal huisnummerbordjes. In het gebouw zitten huisnummers 87, 89, 91 en zo'n beetje het hele alfabet aan toevoegingen daarop.

Volgens het Kadaster werd het witte pand gebouwd in 1853. De zoektocht naar het oorspronkelijke gebruik van het gebouw leert ons dat de gemeente de panden die hier stonden opkocht. Om het eruit te laten zien als één gebouw, werd de gehele nieuwe voorgevel voorzien van een witte pleisterlaag. De Polytechnische School (voorloper van de TU) zat toen op de Oude Delft 95. Omdat de school uit zijn jasje groeide, kwamen de faculteiten Bouwkunde en Civiele Techniek in dit gebouw vanaf 1864.

De Polytechnische School werd Technische Hogeschool en breidde verder uit. Sommige faculteiten verhuisden (deels), waardoor rond 1920 ook een deel van de Oude Delft 87-91 leeg kwam te staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het gebouw gebruikt om mensen in op te vangen. Na de oorlog heerste er een groot tekort aan studentenhuisvesting in Delft.

Daarom werd het gebouw aan de Oude Delft in 1945 omgebouwd tot studentenhuis, het allereerste van Nederland. Inmiddels wonen er 28 mannen: 14 Virgilianen en 14 DSC'ers.

Wil je meer lezen in de rubriek Delftse Mysteries? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft