Burgemeester Marja van Bijsterveldt krijgt op z'n vroegst donderdag de noodverordening met de maatregelen vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid binnen. Dan kan worden gehandhaafd met het eventueel uitdelen van boetes.
Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Marja van Bijsterveldt krijgt op z'n vroegst donderdag de noodverordening met de maatregelen vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid binnen. Dan kan worden gehandhaafd met het eventueel uitdelen van boetes. © Guus Schoonewille

Wel al handhaving in Delft, maar boetes pas vanaf donderdag

De ruimere bevoegdheden voor burgemeester Marja van Bijsterveldt om samenscholingen tijdens de coronacrisis aan te pakken, leidden nog niet direct tot boetes. Na de mededeling van het kabinet om bij overtreding van coronaregels boetes te mogen opleggen tot 400 euro, wacht de gemeente nu op de noodverordening.

,,We kunnen pas officieel en met de wet in de hand handhaven als de noodmaatregelen vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid binnen zijn. En dat zal niet eerder dan donderdag zijn, zo hebben we begrepen’’, verduidelijkt een woordvoerster van de gemeente. ,,In die noodverordening staan alle maatregelen uitgelegd. Uiteraard zijn we in Delft wel al druk bezig met voorbereidingen. En er wordt dus ook al gehandhaafd door medewerkers van Handhaving en Toezicht. Nu al spreken ze mensen aan als ze zich in groepen bevinden en niet op anderhalve meter afstand van elkaar zijn. Dat wordt al gedaan, op straat en in winkelcentra, door de handhavers én de politie. Maar boetes kunnen we dus nog niet uitdelen, het blijft bij waarschuwingen.”

  1. Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Scheveningen
    PREMIUM

    Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Schevenin­gen

    Eric Kesteloo (57) zeilde met de Bark Europa, een oude driemaster, rond Antarctica. Twee weken geleden meerde hij aan in Argentinië en liet hij zijn gasten van boord. Maar door de coronacrisis kan zijn bemanning van 18 zeilers ineens niet meer terug naar huis vliegen. ,,Argentinië zit nu volledig op slot. We hebben daarom besloten om in één klap terug naar Scheveningen te zeilen.’’

In samenwerking met indebuurt Delft