Volledig scherm
© ThinkStock

Welzijnstichting zoekt maatjes voor dementerenden

Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) is hard op zoek naar vrijwilligers die er een uitdaging in zien om maatje te worden van iemand met een vorm van dementie.

,,De bezoekdienst is er speciaal voor mensen die vaak alleen thuiszitten, maar ook om mantelzorgers even te ontzien. Op zo'n moment hoeven ze even niet op de klok te letten; respijtzorg", vertelt Josita Woesthuis van SWOP. ,,Vrijwilligers worden ingezet bij iedereen die behoefte heeft aan gezelligheid, een praatje of om even eruit te gaan. Het zijn veelal mensen die dat zelf niet meer kunnen organiseren of waarvan het eigen netwerk niet zo groot is."

,,Vrijwilligers zijn eigenlijk altijd welkom, maar voor nu zijn we vooral op zoek naar vrijwilligers voor dementerende mensen", zegt Woesthuis. ,,Het is altijd fijn om een groepje vrijwilligers te hebben, zodat wij de juiste mensen aan elkaar kunnen koppelen. Je wilt een zo goed mogelijke match maken tussen de aanvrager en de vrijwilliger. Voor vrijwilligers die nog geen ervaring hebben met het omgaan met mensen met dementie, zorgt SWOP voor scholing."

Ergeren

Om je aan te mogen melden, zijn er een aantal eisen. ,,Je moet echt geduldig zijn of iets met mensen met dementie hebben, anders ga je je ergeren of ben je enorm ongeduldig", vertelt Woesthuis. ,,Er is in principe geen leeftijd aan verbonden, maar als je ingezet wil worden bij een dementerende dan is het wel handig als je 18 jaar of ouder bent." Inwoners kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@swop.nl met als onderwerp bezoekdienst.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft