Volledig scherm
Vlnr: Anouk van den Broek, Hans Zijp, en Yvonne van der Hoek tijdens de repetities van 'Camping Parcksight'. © Pieter Broeke003

Wereldliteratuur rode draad in Delfts zomertoneel

Theater op basis van wereldliteratuur. Dat is wat regisseur Guido Jonckers voor ogen heeft bij de jaarlijkse toneelproducties in het park van GGZ Delfland aan de Jorisweg in Delft.

In juni vorig jaar vond voor de eerste keer een openluchtvoorstelling plaats in dit park; een idee van GGZ-medewerkers Jasper de Haan en Janet Buyteweg. Jonckers bracht toen Shakespeares Midzomernachtdroom met muziek van zanger, arrangeur en componist Guus Westdorp. Dit jaar bewerkte hij De Revisor van Nicolaj Gogol (1809-1852) tot Camping Parcksight.

Het stuk speelt zich af op een camping, waar vrijwel alle kampeerders bijzondere types blijken te zijn met een verborgen agenda. Ze willen het campingterrein gebruiken om er een villapark op te bouwen. Dit alles met valse vergunningen, achterovergedrukt geld, omkoperijen en zelfs geweld. Jonckers: ,,De zaken die in de tijd van Gogol speelden zijn anno 2018 heel actueel. Alleen moest ik het verhaal ombouwen naar de huidige tijd. Dat heeft een paar maanden gekost."

Verbinding

De voorstelling komt mede tot stand door ondersteuning van deelnemers aan dagactiviteiten van GGZ Delfland en DOEL Delfland. Zij helpen bij de opbouw en het wegwijs maken van het publiek bij de voorstellingen. De productie wil zo bijdragen aan de verbinding tussen de psychiatrie en de Delftse gemeenschap. De voorstellingen worden gespeeld tussen 20 juni en 24 juni. Meer informatie en kaartverkoop: www.jorisproductie.nl.

In samenwerking met indebuurt Delft