Volledig scherm
Het gaat (weer) niet goed met De Delft © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Werf De Delft gaat op slot

De verdere herbouw van het historische schip De Delft is definitief van de baan. Met ingang van deze week wordt de werf ontruimd, nadat de voor de herbouw verantwoordelijke stichting eerder faillissement heeft aangevraagd.

Het schip De Delft heeft een grote historische band met de gemeente Delft. Het linieschip werd in 1782 gebouwd op Delfts grondgebied. Dat gebeurde bij werf De Hoog & de Wit in Delfshaven, dat destijds bij Delft hoorde.

Aan de herbouw van het schip werd al meer dan twintig jaar gewerkt op de historische werf De Delft in Delfshaven, dat tegenwoordig tot de gemeente Rotterdam behoort. Dat gebeurt op een steenworp afstand van de plek waar het originele schip werd gebouwd.

De oorspronkelijke De Delft werd vele malen ingezet om grote konvooien particuliere handelsschepen en de koopvaardijschepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC)  te escorteren en te beschermen in de Europese wateren. Het schip zonk in 1797 in de slag om Camperduin.

Geldkraan dicht

Delft betaalde niet mee aan het project. De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen jaren echter vele miljoenen euro’s in de herbouw gestopt, maar draaide onlangs ook de geldkraan dicht. Na de ontruiming van de werf wordt het gebied geschikt gemaakt voor woningbouw.

Rotterdam had er geen vertrouwen meer in dat het de mensen achter De Delft zou lukken een publiekstrekker van formaat te maken van het historische schip. ,,In de afgelopen twee decennia is dat in ieder geval niet gelukt.” De organisatie is er niet in geslaagd om van het bouwproject een succes te maken, betoogde het Rotterdamse college.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Mannen mishandeld in garage aan Delfts Vesteplein
    Play

    Mannen mishandeld in garage aan Delfts Vesteplein

    Twee mannen, een 27-jarige Hoensbroeker en een 26-jarige man uit Nieuwegein, zijn vanochtend vroeg mishandeld in een parkeergarage aan het Vesteplein in Delft. Zij werden door vijf manen opgewacht toen ze naar hun auto liepen en kregen vervolgens klappen. Het tweetal is naar het ziekenhuis gebracht. Hun voertuig liep ook schade op door vernieling door de daders en doordat een van de slachtoffers probeerde te vluchten en daarna tegen een schuifpui in de garage reed. De vijf verdachten zijn gevlucht.

In samenwerking met indebuurt Delft