Volledig scherm
PREMIUM
Alexandra Hünd (l) en Mehmet Bayram in het Delftse station. ,,Het mooiste is dat je mensen kan helpen." © Fred Leeflang

Werklozen krijgen nieuwe kans als citysteward: 'Leukste is om mensen te helpen'

Sinds kort lopen lopen er citystewards rond het station van Delft. In hun fluorescerende hesjes dragen ze bij aan de veiligheid.

'Een verlengstuk van de politie', noemt Oscar Zwanenburg de city-stewards. Hij is als directeur van Citysteward Nederland (CSN) de werkgever van de citystewards. ,,Ze signaleren gevaarlijke situaties en helpen mensen bij het oversteken en het vinden van de weg.”

De citystewards vervullen in Delft de rol van fietscoach. Rond het stadhuis zorgen ze dat de fietsen goed geparkeerd staan en dat de weg en de voetpaden veilig zijn. Alexandra Hünd (59) en Mehmet Bayram (53) lopen met waakzame blik een rondje om het stadskantoor. Geen passerende fietser, wandelaar of auto blijft onopgemerkt. Ook het signaleren en melden van onveilige plekken is een belangrijke taak van de citystewards.

Bayram en Hünd lopen over het fietspad langs het water. Hünd wijst naar de tientallen geparkeerde scooters onder de brug, net naast de ingang van de ondergrondse fietsenstalling. ,,Ze staan allemaal voor de nooduitgang, dat kan toch niet? Stel je voor dat er iets gebeurt in de garage. Bovendien staan de scooters op het trottoir. Voetgangers moeten nu op het fietspad lopen. Best wel link.”

Hünd steekt een hand op en waarschuwt een oudere dame voor een fietser. De vrouw doet een stap opzij en ziet een bakfiets met een noodvaart rakelings passeren. ,,Zie je hoe hard hij rijdt?' zegt Hünd hoofdschuddend. ,,We hebben de toezichthouders al gemeld dat de situatie hier gevaarlijk is."

In samenwerking met indebuurt Delft