Volledig scherm
© anp

Werkstraf en smartengeld na bloedig geweld in studentensoos

Een bezoeker van de Delftse studentenvereniging Sint Jansbrug die in 2016 een student twee glazen bierpullen in het gezicht sloeg, is veroordeeld tot een werkstraf van 24 uur. Ook moet hij het slachtoffer, dat blijvende littekens in het gezicht overhield aan het incident, 1500 euro smartengeld betalen, zo heeft de Haagse rechtbank bepaald.

Het geweld vond plaats tijdens een ‘Oktoberfest’ bij de studentenvereniging Sint Jansbrug in 2016. De toen nog maar net 18-jarige Papendrechter Pim C. was uitgenodigd door een verenigingslid. Toen C. twee bierpullen wilde laten bijvullen, kreeg hij ruzie met een student, het latere slachtoffer. Er werd over en weer geduwd. Nadat C. zijn pullen had laten vullen, zag hij het latere slachtoffer op zich afkomen. Hij zegt toen vanuit een reflex zijn armen omhoog te hebben geheven, waarbij de bierpullen per ongeluk in het gezicht kwamen van het slachtoffer. Het bloed spoot uit diens gezicht, er moesten zeventien hechtingen in.

De rechters gaan in hun vonnis voorbij aan de verklaringen van een of meer getuigen die hadden gezien dat er toch meer dan één enkele keer was geslagen door C., ook nádat een van de pullen al gebroken was. De verdachte noch het slachtoffer zelf verklaarde over méér dan een klap. Ook gaat de rechtbank voorbij aan de opvatting van het Openbaar Ministerie dat er sprake was van opzettelijke zware mishandeling. De rechtbank houdt het op een gewone mishandeling met onbedoeld zware gevolgen. Verder nog rekening houdend met het blanco strafblad van de verdachte, legde de rechtbank een aanmerkelijk lagere straf op dan door het OM was geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Het OM had om 120 uur werkstraf gevraagd.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft