Volledig scherm
PREMIUM
Stephan Brandligt wethouder Duurzaamheid Delft © Fred Leeflang

Wethouder Brandligt: ‘Delft zonder gas is kwestie van de lange adem’

InterviewDelft moet de komende jaren van het gas af, maar critici zijn niet onder de indruk van het tempo waarin deze ambitie gestalte krijgt. Verantwoordelijk GroenLinks-wethouder Stephan Brandligt kan daar niet zoveel mee. ,,In Delft zijn we al twintig jaar bezig met de energietransitie.’’

De klimaatscepsis schiet op dit moment flink wortel in Nederland. Bestuurders moeten nog bijkomen van de spectaculaire winst van Forum voor Democratie (FvD) bij de recente verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een partij die vraagtekens plaatst bij het gangbare wetenschappelijke inzicht dat de aarde opwarmt en dat de gevolgen alleen beperkt kunnen worden als de mensheid tijdig stopt met de verbranding van fossiele brandstoffen. Investeringen in klimaatbeleid noemt deze partij weggegooid geld.

De rekening is volgens FvD-voorman Thierry Baudet voor de eenvoudige burgers, die naar zijn zeggen tienduizenden euro’s moeten betalen om de ‘klimaatwaanzin’ te bekostigen. Het is een angstbeeld dat ook wortel schiet in Delft, waar Forum voor Democratie veel stemmen haalde. GroenLinks-wethouder Stephan Brandligt denkt er het zijne van.

In samenwerking met indebuurt Delft