Volledig scherm
Veel fietsen worden op de verkeerde plaatsen achtergelaten in de binnenstad van Delft © Fred Leeflang

Wethouder welwillend over nieuwe grote fietsenstalling onder historisch marktplein

Mogelijk komt er een fietsparkeergarage onder de Delftse Markt. De voorziening zou een oplossing moeten bieden aan het grote gebrek aan stallingsruimte.

Het idee voor de parkeergarage wordt geopperd door de PvdA. De coalitiepartij schaart zich in het kamp van de mensen die vinden dat de gemeente Delft veel te weinig doet voor fietsers. Gevolg van het gebrek aan stallingsruimte is, dat overal in de binnenstad fietsen rondslingeren.

Het plan voor een garage onder de Markt is pikant. Ooit leidden plannen voor de bouw van een parkeergarage op dit historische plein tot grote politieke spanningen. Zodanig dat de garage, destijds bedoeld voor auto’s, er uiteindelijk gewoon niet kwam.

Volledig scherm
Fietsen op verkeerde plaatsen geplaatst in Delftse binnenstad © Fred Leeflang

Huidig wethouder Martina Huijsmans (D66) wijst het idee voor een grootschalige fietsgarage onder de Markt echter niet op voorhand af. Zij erkende vorige week dat Delft nog een grote slag moet slaan in de binnenstad.

,,Op straat hebben we geen plek om duizenden fietsen te stallen”, vertelde ze onlangs in de commissie Ruimte en Verkeer. ,,Bovendien willen we niet elke vrijgekomen parkeerplek reserveren voor fietsers. Dan maakt blik plaats voor blik.”

Quote

Dit is een druppel op een gloeiende plaat

Fietsersbond Delft

De komende maanden wordt het aantal fietsparkeerplekken beperkt uitgebreid. Delft gaat zogeheten ‘fietsnietjes’ en fietsenrekken plaatsen op verschillende plekken. Zo komen er 142 plekken bij op de Burgwal, 104 aan de Oude Langendijk en 40 op het Vrouwjuttenland. Op zeven andere plaatsen komen kleinere stallingen.

Inpandig

Volledig scherm
Op sommige plekken in de binnenstad is het een zooitje qua fietsen © Fred Leeflang

Diverse partijen dringen aan op uitbreiding van het aantal inpandige fietsenstallingen, zoals die nu ontstaat in de vroegere winkel van Piet Vonk aan de Voldersgracht.

Volgens wethouder Huijsmans is het niet eenvoudig om geschikte plekken te vinden. In de Delftse binnenstad staat slechts een beperkt aantal winkelpanden leeg. ,,We gaan wel zoveel mogelijk ruchtbaarheid geven aan de nieuwe voorziening in de vroegere winkel van Piet Vonk”, belooft ze.

De Fietsersbond Delft noemt de uitbreiding ‘een druppel op een gloeiende plaat’. Op zaterdag zijn er volgens de belangenvereniging vierduizend fietsparkeerplaatsen te weinig in de Delftse binnenstad. Dat aantal zal naar verwachting snel oplopen tot zesduizend, heeft de fietsersbond berekend.

In samenwerking met indebuurt Delft