Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Wie heeft de sleutel van de koninklijke grafkelder?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we samen met Indebuurt Delft antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en wie heeft de sleutel van de koninklijke grafkelder?  

De grafkelder van de Nieuwe Kerk is één van de meest mysterieuze ruimtes van Delft. Niemand van de ‘gewone’ burgers is er ooit geweest, behalve de koninklijke familie en een aantal beëdigde medewerkers.

Om stiekeme pottenkijkers buiten de deur te houden, zit er een dik slot op de kelder. Wie opent dan de deur, als er iemand overlijdt of bij werkzaamheden?

De grafkelder van de Oranjes heeft twee toegangspoorten: de grote sluitsteen voor het grafmonument van Willem van Oranje én een kleine dienstingang naast het monument. De sluitsteen gaat alleen open bij een begrafenis, de dienstingang wordt gebruikt voor werkzaamheden of inspecties. Voor de steen is er geen sleutel nodig, want het is een behoorlijke operatie om dat ding van z’n plek te krijgen. Maar op de dienstingang zit wél een slot.

Antwoord

Het antwoord op de pregnante vraag wie nu toch de sleutel heeft, is te vinden op de website van Oude en Nieuwe Kerk Delft. Daar lezen we dat de burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, de sleutelbewaarder is. Zij opent de grafkelder alleen in bijzijn van twee medewerkers van de AIVD en twee marechaussees. Dat doet ze in elk geval eens per jaar voor een inspectie. Verder mag alleen beëdigd personeel werkzaamheden uitvoeren in de grafkelder. Dat is bijvoorbeeld vijftien jaar geleden gebeurd rondom het overlijden van Prins Bernhard: toen zijn de loden kisten van de koninklijke familie verplaatst.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft