Volledig scherm
Het beeld van Geertrui van Oosten naast de Oude Kerk. © In de Buurt Delft

Wie is de vrome dame bij de Oude Kerk?

delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom beginnen veel straatnamen met ‘Geer’ en van wie is dat standbeeld bij de Oude Kerk?

In Delft zijn heel wat standbeelden van Delftenaren van vroeger te vinden. Veel van die beelden zijn heel statig, zoals Hugo de Groot op de Markt. Misschien juist daarom dat het beeld bij de Oude Kerk opvalt. Dit vrouwtje heeft een hele serene blik op haar gezicht - ze lijkt zelfs bijna te lachen. Wie was deze vrouw met cape?

Je vindt het standbeeld op de Heilige Geestkerkhof. We hoeven niet lang te zoeken om te ontdekken dat het hier gaat om Geertrui (of Geertruyt) van Oosten, zo blijkt op de sokkel van het beeld te staan.

Hoog aanzien

Geertui van Oosten was een begijn uit Delft. Op de Bagijnhof woonden vroeger behoorlijk veel begijnen (alleenstaande vrouwen die zich bezighielden met het geloof). Geertrui was een bijzondere begijn. Ze bad zoveel en ging zo op in de verering van Christus, dat er rond de kerst melk uit haar borsten kwam. Ook kreeg ze in de paastijd stigmata op haar handen en voeten. Dit zijn vlekken die volgens gelovigen verwijzen naar de verwondingen van Jezus aan het kruis. Daarom werd Geertrui al tijdens haar leven als heilige vereerd en stond ze in hoog aanzien bij heel veel katholieke Delftenaren.

Een andere reden waarom zij belangrijk was voor Delft, is dat Geertrui er zo'n beetje voor gezorgd heeft dat de Nieuwe Kerk werd gebouwd. In 1351 kreeg een bedelaar genaamd Symon visioenen van Maria. Naar aanleiding daarvan vonden Geertrui, Delftenaar Jan Col en een andere begijn dat er een kerk gebouwd moest worden die gewijd werd aan Maria.

In 1958 werd het standbeeld van Geertrui bij de Oude Kerk neergezet.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft