Volledig scherm
De actiegroep "Balij Windmolen Vrij". © Ron Jenner

'Windmediator' om Balij als locatie te bespreken

Bewoners en de gemeenteraden in Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer zijn en blijven fel tegen de komst van windturbines bij De Balij, pal bij de A12. De provincie zoekt nu heil in de tussenkomst van een 'windmediator'.

Quote

Eerst gemeenten en omwonenden negeren en hen nu spoorslags aan tafel roepen voor overleg met 'het windmolen­ver­bond'

Aris Jan Hofker

De 'klankbordgroep Balij'. Zo moet de groep betrokkenen gaan heten, die onder leiding van een 'windmediator' gaat praten over de Balij als windmolenlocatie. Daar is de provincie druk mee bezig, tot ongenoegen van de actiegroep Balij Windmolen Vrij.

Woordvoerder Aris Jan Hofker is in ieder geval weinig optimistisch over de slaagkans van een klankbordgroep. ,,Eerst gemeenten en omwonenden negeren en hen nu spoorslags aan tafel roepen voor overleg met 'het windmolenverbond': de provincie, de Milieufederatie en Staatsbosbeheer. Wij vinden dat we eerst de nodige antwoorden moeten krijgen voordat we in gesprek gaan'', meent Hofker. Balij Windmolen Vrij plaatst volgens Hofker 'veel kanttekeningen bij het huidige proces'.

Fout
,,De provincie maakt fout na fout, zo blijkt uit een recent onderzoek. Waddinxveen wordt in plaats van Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp genoemd als belangrijkste gemeente, zo blijkt uit hun omgevingsanalyse. Ook beweerde de provincie dat zij in oktober vorig jaar Zoetermeer per brief had geïnformeerd over de plannen, maar deze brief blijkt nooit verzonden te zijn'', aldus Hofker.

Hij noemt het 'opvallend dat de provincie zeer nauw samenwerkt' met de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. ,,Die ziet zichzelf als potentiële exploitant van windenergie op deze locatie. Staatsbosbeheer, de grondeigenaar en initiatiefnemer die aast op de pachtsubsidies, hobbelt hier vrolijk achteraan en probeert zelf uit de wind te blijven. Imagoschade ligt immers op de loer.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft