Volledig scherm
Nelly¿Meijer (rechts) verblijdt haar klant Riet Bos met een gratis stoffen tasje, gemaakt door de 76-jarige Rieneke van der Wansem. © Desirée Schippers

Winkelen met uniek tasje bij de buurtsupermarkt

Winkelen zonder plastic tasje vindt Rieneke van der Wansem niets. En dus maakt ze voor haar buurtsuper tasjes. Maar dan van stof.

Quote

Ik zie het als een win-winsitua­tie. De supermarkt kan weer boodschap­pen­tas­sen weggeven en ik heb een leuke bezigheid: tasjes naaien

Nelly Meijer

Ze vond het maar onhandig, het feit dat de supermarkt in haar buurt - Hans Meijer - geen plastic tasjes meer mocht weggeven. De 76-jarige Rieneke van der Wansem uit Delft besloot daarom zelf tasjes te gaan maken. Stoffen tasjes om precies te zijn, zodat de eigenaar van de buurtsuper deze gratis kan meegeven aan haar klanten zonder milieuwetgeving te overtreden. ,,Ik zie het als een win-winsituatie", laat ze weten. ,,De supermarkt kan weer boodschappentassen weggeven en ik heb een leuke bezigheid: tasjes naaien.''

Stofjes
De nieuwe hobby van Van der Wansem is precies wat ze nodig heeft op haar leeftijd. ,,Niets doen en achter de geraniums zitten past niet bij me. Houd mij maar lekker bezig." En dus sprokkelt ze hier en daar stofjes bij elkaar. Tot op heden heeft ze ze nog niet daadwerkelijk hoeven aanschaffen. ,,Laatst kwam mijn zus bijvoorbeeld aanzetten met stoffen die ze nog had van vroeger. Van vóór de Tweede Wereldoorlog zelfs. Daar kun je natuurlijk heel bijzondere tasjes van maken'', glundert de creatieve zeventiger.

Nelly Meijer, eigenaresse van de betreffende buurtsuper, is dolblij met de tasjes. ,,Wie heeft dit nou? Het is zo'n vriendelijk initatief. Wij kunnen nu alsnog gratis tasjes aan onze klanten geven. Die ze ook nog eens kunnen hergebruiken, omdat ze van stof zijn."

Meijer merkt dat haar klanten ook erg onder de indruk zijn van de creaties van Van der Wansem. ,,Studenten vragen vaak waar ze vandaan komen. Die gebruiken dergelijke tasjes niet alleen voor de boodschappen, maar ook als een soort stijlitem."

Anoniem
,,Ja'', beaamt de creatieve Van der Wansem. ,,Soms zie ik wel eens een meisje lopen met zo'n tas. Dan moet ik een beetje giechelen. Ze weten niet dat ik degene ben die die tasjes heeft gemaakt."

Op het moment zijn er wat minder tasjes bij buurtsuper Hans Meijer te vinden. Van der Wansem: ,,M'n stofjes waren op. Ik wacht nu even op de komst van mijn zus. Die neemt komende week weer een lading mee. Dan ga ik weer aan de slag met de productie."

In samenwerking met indebuurt Delft