Volledig scherm
© Peter Franken

Woede over doorgaan met plan molens Balij

De bewonerscomités uit Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp zijn teleurgesteld nu de provincie Zuid-Holland doorgaat met de voorbereiding van plaatsing van windmolens in het Balijbos.

,,Maar we vechten door, desnoods tot aan de Raad van State'', zegt Zoetermeerder Aris Jan Hofker van De Balij Windmolenvrij naar aanleiding van de vergadering van provinciale staten van gistermorgen.

Daar werd tegen de zin van de gemeenteraden en de bewoners van Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer vastgesteld dat er een milieuonderzoek komt naar de Balij als windmolenlocatie. Terwijl het twee weken geleden nog leek alsof een ruime meerderheid van de staten dat niet wilde, bleek gistermorgen dat de coalitiepartijen zich onder leiding van het CDA allen achter gedeputeerde Adri Bom-Lemstra schaarden. Dat gebeurde met veel omhaal van woorden over procedures, onderzoeken, afspraken en energie-ambities en vooral de verzekering dat er toch eigenlijk nog niets is besloten. ,,Geen woord over de fouten die zijn gemaakt, geen woord over de dubieuze rol van Staatsbosbeheer. Heel raar'', aldus Hofker.

'Triest'
Moties van de PVV en 50Plus om de Balij toch te schrappen haalden het niet. Zelfs een gematigd voorstel van SGP/ChristenUnie om te kijken of de windmolens niet kunnen opschuiven naar het bedrijventerrein Heron, kreeg niet voldoende steun. PVV'er Jeffrey Rijken noemde de gang van zaken 'diep triest'. ,,De bewoners is eerder hoop gegeven, nu laten de andere partijen ze keihard vallen.''

In samenwerking met indebuurt Delft