Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Zes jaar cel geëist tegen Amsterdamse verdachten om schokkende overval in Pijnacker

Tegen de Amsterdammers Abdel El B. (20) en Faisal O. (21) werden vandaag celstraffen geëist van zes jaar. De twee worden ervan verdacht samen met een derde persoon een schokkende overval te hebben gepleegd op een woning aan de Harnasch in Pijnacker in maart vorig jaar.

Tijdens de overval werd grof geweld gebruikt tegen een bewoonster van het pand, een vrouw met een chronische longziekte. Ze werd mishandeld, haar polsen werden vastgebonden en ze kreeg tape over haar mond.

El B. hield op advies van zijn raadsman de hele zitting lang zijn mond. Hij heeft niets bekend. Dat deed O. wel. Hij stormde als tweede de woning binnen. ,,Ik heb de vrouw bedreigd’’, bekende hij gisteren. ,,Ik heb haar geschopt en geslagen. Vreselijk. Ik heb dit niet gewild. Het was de adrenaline, de paniek. Ik had nog nooit een overval gepleegd, nooit eerder een wapen in handen gehad. Ik stond te bibberen.’’

Nachtmerries

De derde verdachte, die geldt als hoofdverdachte, is nog steeds voortvluchtig. Daar hebben de slachtoffers - de vrouw, haar man en hun kinderen - veel moeite mee. Hij is degene die als eerste het pand binnendrong en de vrouw des huizes bij de keel greep en haar tegen de grond werkte. ,,Ik moet mij veilig voelen in mijn eigen huis, maar dat gevoel is mij afgenomen. Ik was altijd sociaal en heel toegankelijk. Nu hebben we een bordje op de deur: alleen bezoek op afspraak. Ik zal nooit meer de oude worden. Ik heb wekenlang vloeibaar voedsel moeten drinken. Los van zwellingen en wonden in mijn gezicht en aan mijn polsen lijd ik onder meer aan slapeloosheid, nekpijn en hoofdpijn en heb ik nachtmerries. Mijn huis is mijn thuis niet meer. Mijn vrijheid is mij afgenomen. Mijn leven is na deze overval een hel’’, aldus de slachtofferverklaring van de vrouw.

O. hoorde de slachtofferverklaring gelaten aan. ,,Het is hartverscheurend en schokkend. Dit had nooit mogen gebeuren”, zei hij. Op de vraag van de voorzitter van de rechtbank waarom ‘al dat buitensporige geweld tegen zo’n weerloze vrouw nodig was’, had hij geen antwoord. ,,We wilden alleen maar inbreken. We waren uit op geld, sieraden en dure horloges. Er had niemand thuis moeten zijn.’’

Uitspraak over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft