Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Zorgen om toename van daklozen in Delft: 'Geef inzicht in problemen onder jeugd'

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Nederland in 2018 bijna 40.000 daklozen. Het dubbele van tien jaar daarvoor. CDA-raadslid Ineke van Geenen maakt zich zorgen over de Delftse situatie en trekt aan de bel.

De meest recente oorzaak van dakloosheid is volgens CDA-Statenlid Moniek van Sandick-Sopers de verhitte woningmarkt. Ze schreef recent dat betaalbare huurwoningen 'vrijwel niet beschikbaar zijn'. Dat beaamt Van Geenen. ,,Voor veel mensen is wonen niet of nauwelijks te betalen. Je vraagt je af hoe sociaal een kale huur van ruim 700 euro in de maand nog genoemd kan worden."

Quote

Voor je het weet is een schuld van 400 euro er een van 1500 euro geworden

Van Geenen

Ook maakt Van Geenen zich zorgen over de vermoede relatie tussen schulden en dakloosheid. En dan vooral schulden bij jongeren, die een valse start voor hun leven betekenen. ,,Een jongere die een uitkering aanvraagt, krijgt te maken met een periode van minimaal een maand geen inkomsten. Het systeem heeft bepaald dat je eerst moet laten zien dat je je best doet om werk te vinden, en dan pas voor een uitkering in aanmerking komt. In die periode kan iemand die toch al niet veel heeft, gemakkelijk schulden oplopen en dakloos raken. Voor je het weet is een schuld van 400 euro er een van 1500 euro geworden en staan de schuldeisers in de rij."

Omgekeerde wereld

Jongeren komen daarna in de schuldhulpverlening. ,,Dat is de omgekeerde wereld. Eerst brengen we mensen in de problemen en daarna gaan we helpen. Vaak zijn het jongeren met problemen in de thuissituatie. Die moeten gewoon veel eerder worden gelokaliseerd en geholpen. Wij vinden dat daar snel duidelijkheid over moet komen en dat mensen geholpen worden. Elke dakloze is er een te veel."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft