Delftenaar Henk Tetteroo stopt even in zijn jacht op zwerfafval. ,,Met pijn in het hart.”
Volledig scherm
Delftenaar Henk Tetteroo stopt even in zijn jacht op zwerfafval. ,,Met pijn in het hart.” © Fred Nijs

‘Zwerfafvalpakker’ Henk Tetteroo stopt er even mee

Zwerfafvalpakker Henk Tetteroo uit Delft stopt er tijdelijk mee. Hij raapt even niet meer op. Uit voorzorg, zo benadrukt hij zelf. ,,Ik wil niet besmet raken met het coronavirus.”

Tetteroo raapt sinds 2003. Sindsdien heeft hij, tot eind maart van dit jaar, ruim 86.000 blikjes, meer dan 32.000 plastic flessen en 570 statiegeldeenheden (plastic en glazen flessen) geraapt. En in een jaar tijd heeft hij, in een afgebakend stuk van de wijk Tanthof,  4600 peuken verwijderd. ,,Ik weet dat zo precies omdat ik alles nauwkeurig bij hou in mijn administratie”, zegt Tetteroo, in wiens huis je vergeefs zal zoeken naar een vaatwasser of waterkoker (‘energieslurpende apparaten’) en een auto heeft hij evenmin. Tetteroo doet (bijna) alles op de fiets. En om nog maar wat te noemen: hij gebruikt koffiefilters meerdere keren.

Heilig doel

De Delftse milieuactivist heeft van het opruimen van zwerfafval echter zijn ‘heilig doel’ gemaakt. Dat hij nu vanwege de coronacrisis tijdelijk en voor onbepaalde tijd moet stoppen, doet hij ‘met pijn in het hart’.  ,,Maar veiligheid gaat voor. Het zal daardoor overigens wel een stuk viezer worden in delen van Tanthof. Maar ik roep mensen op hun rotzooi niet langer op straat achter te laten. Zodra de crisis voorbij is, ga ik weer rapen. Zolang er tenminste nog geen statiegeld zit op blik en plastic fles. Want die maatregel helpt echt. Een echte held kiest statiegeld!”

Voor mensen die op hun manier willen bijdragen aan een beter milieu, heeft hij nog wel een tip. ,,Ze kunnen hun eigen zogenoemde ecologische voetafdruk berekenen. Op deze manier kun je zien hoe je ‘presteert’ als het gaat om zuinig omgaan met natuur en milieu. Hoe je anders kunt leven, toch gelukkig zijn en beter omgaat met deze aarde. Ook krijg je inzicht in de manier waarop je nog verbetering kan aanbrengen, waar je nog winst kunt boeken als het gaat om energiezuiniger en milieubewuster leven. Al die tips zijn te vinden op de website duurzaamheidinactie.nl.”

In samenwerking met indebuurt Delft