Volledig scherm
De tentoonstelling van liturgische gewaden in de gerfkamer van de Sint-Jan in Den Bosch. © Broederschap OLV van Den Bosch

Antieke kazuifels uit Frans dorp te zien Bossche Sint-Jan

DEN BOSCH - Wie in de kerk zit, ziet weinig details van de gewaden, waarin de priester de mis opdraagt. Toch zijn het vaak wonderen van textiel- en borduurkunst. In de Sint-Jan in Den Bosch kunnen bezoekers nu nog drie weekeinden tien antieke kazuifels van heel dichtbij bekijken. 

Ze zijn niet meer in gebruik, de kazuifels en de koorkap die in de gerfkamer (kleedkamer) van de Sint-Jan staan. Textiel is kwetsbaar en de gewaden, vijf uit het Franse dorp Cheviré le Rouge en vijf uit de Sint-Jan, zijn allemaal tussen de 100 en de 150 jaar oud. 

Broederschap

Jan Schellekens, lid van de Broederschap van de Onze Lieve Vrouw van Den Bosch, haalde voor de tentoonstelling van de broederschap de vijf kazuifels uit het Franse dorp naar de Sint-Jan. In ruil daarvoor mag Cheviré twintigste-eeuwse koorkappen en kazuifels tentoonstellen. 

Gastvrouw

Komend weekeinde is Carien van Hedel gastvrouw van de expositie die vandaag, morgen en zondag geopend is van 14.30 tot 16.30 uur. Zij weet veel van kerkelijke gewaden. In 1986 ging ze als borduurster aan de slag bij Pijnappel Paramenten tegenover de Sint-Jan in Den Bosch. Sinds 2005 vervaardigt en herstelt ze in haar eigen atelier in Den Dungen nog steeds kerkelijk textiel. Voor de Broederschap van OLV Vrouw maakte ze zo'n tien jaar geleden nieuwe paramenten voor de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch. 

De tentoonstelling is alle weekeinden in september open van vrijdag t/m zondag van 14.30 tot 16.30 uur. In de kathedraal rechts aanhouden tot voorbij de straalkapellen en de bordjes tentoonstelling paramenten gerfkamer volgen. 

  1. Nieuwe talkshow: Burgemeester Mikkers kan zelf steeds meer over Den Bosch zeggen

    Nieuwe talkshow: Burgemeester Mikkers kan zelf steeds meer over Den Bosch zeggen

    DEN BOSCH – Burgemeester Jack Mikkers gaf bij zijn intrede in Den Bosch aan onder de huid van de stad en de inwoners te willen kruipen. Dat is de afgelopen weken begonnen met een stadstour: op bezoek bij allerlei bedrijven en instellingen en nader kennismaken met de politieke partijen op steeds weer een andere plaats in de gemeente. Die inburgering krijgt dinsdag 28 november een vervolg in een (nieuwe) talkshow in de Verkadefabriek.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch