Volledig scherm
Negentien personen werden na een ballonvlucht gegijzeld in Bokhoven, vlakbij Den Bosch. © Rianda Sprangers

Ballonvaarders gegijzeld door boer in weiland: 'Anderhalf uur vast in piepklein mandje'

UPDATEHet moest een bijzondere ervaring worden. En dat werd het. Voor haar vijftigste verjaardag kreeg Rianda Sprangers uit Waspik een ballonvlucht. Na de landing werden zij en de andere passagiers echter vastgehouden door een pissige boer. De politie moest ze komen bevrijden.

Rianda kreeg het cadeau van haar zus Angela de Groot en haar nichtje Lynne Molenwijk. Met het bedrijf Greetzz Ballonvaart uit Goirle werd een prachtige vlucht gemaakt, met vertrek in Tilburg. ,,Het was een hele, hele mooie ervaring. Ik zou zo nog een keer gaan. We zaten ook met enorm gezellige mensen in de luchtballon."

De wind voerde ze naar Bokhoven, vlakbij Den Bosch. Daar ging het mis. ,,We landden rond 08.00 uur in een leeg weiland. Geen dieren, geen gewas: niks." Daar let de crew ook goed op, weet Rianda inmiddels. ,,Je bent in een luchtballon afhankelijk van de wind en kunt niet echt sturen." Soms krijgt de eigenaar achteraf nog een klein geldbedrag of een flesje wijn als dank.

Quote

Mijn voeten werden drijfnat van het koude en drassige veld.

Rianda Sprangers

Toen de mand weer op de grond stond, begon de ellende. ,,De boer van wie dit weiland eigendom is, was woedend. Hij was het er absoluut niet mee eens dat we op zijn gras waren geland." De boer en zijn werknemers hielden de groep vast in de luchtballon. ,,Dat duurde ruim anderhalf uur. Mijn voeten werden drijfnat van het koude en drassige veld."

Na een poos vond de piloot het mooi geweest en belde hij 112. ,,Want dit valt gewoon onder het gijzelen van mensen."

Volledig scherm
Negentien personen werden na een ballonvlucht gegijzeld in Bokhoven, vlakbij Den Bosch. © Rianda Sprangers

Politiebegeleiding

Onder toezicht van de toegesnelde politie kon een busje van Greetzz uiteindelijk het weiland in om vliegensvlug alles in te pakken. De boer werd al die tijd in het gareel gehouden door zijn schoondochter en een aantal agenten. ,,Wij moesten snel het weiland verlaten en werden verzocht om niets tegen de boer te zeggen", zegt Rianda een paar uur later, als ze met de bus weer veilig terug naar Tilburg is gebracht.

De boer, Joost Vugts uit Bokhoven, zegt juist dat hij nét zijn gras had gemaaid toen de luchtballon zes keer op zijn veld stuiterde. ,,We hebben ontzettend veel schade aan ons grasveld", meldt Vugts.  Volgens hem is er geen sprake geweest van een gijzeling in het weiland, maar hij geeft wel toe: ,,Toen ze niet wilden betalen, zei ik dat ze pas mochten gaan als ze dat wel deden." 

De politie spreekt evenmin van een gijzeling: ,,Het was een ruzie waarbij de emoties even hoog opliepen." Maar na het gesprek was alles weer 'oké'. ,,Niemand is aangehouden en de boer had zelf ook geen probleem meer met wat er gebeurd was." 

Ondanks alles heeft Rianda geen spijt van de vlucht. ,,Het was het alsnog waard. En alle lof voor het personeel. Zij gingen zeer verstandig met de situatie om, ook al gaven ze aan dat zoiets nog nooit is gebeurd."

Volledig scherm
Negentien personen werden na een ballonvlucht gegijzeld in Bokhoven, vlakbij Den Bosch. © Rianda Sprangers

In samenwerking met indebuurt Den Bosch