Volledig scherm
Op basisschool Merlijn in Den Bosch werd gevierd dat 40 jaar geleden de eerste glasbak in Nederland kwam te staan, en wel in Den Bosch. Het feest werd geopend door vlogger Thomas van Grinsven, die handtekeningen uitdeelde en met de leerlingen op de foto ging. © Roel van der Aa

Basisschool Merlijn in Den Bosch viert 40e verjaardag glasbak: 'Kinderen moeten het normaal vinden om afval te scheiden'

DEN BOSCH - De glasbak vierde gisteren zijn veertigste verjaardag. Op de afvalvrije basisschool Merlijn in Den Bosch was dat reden voor een feestje. 

Een groot stuk taart stond gistermiddag klaar voor de leerlingen van basisschool Merlijn. Op het schoolplein vierden zij de veertigste verjaardag van de glasbak, waarvan het eerste exemplaar van Nederland in 1978 in Den Bosch werd geplaatst. Dat juist de basisschool in de Maaspoort uitgebreid stilstond bij het jubileum, was geen toeval.

Merlijn is de eerste afvalvrije basisschool van Den Bosch. Sinds dit schooljaar staan in elk klaslokaal meerdere afvalbakken: voor papier, plastic, groen, glas en restafval. ,,Als Montessorischool zijn wij veel bezig met de omgeving en natuur. Wij willen onze leerlingen leren hoe zij met het milieu moeten omgaan", zegt directrice Eveline Houdijk.

Tastbaar

Waar voorheen leerkrachten het afval scheidden, is dit schooljaar bewust gekozen om de afvalbakken een prominente plek in de lokalen te geven. Volgens Houdijk is het de taak van de school om leerlingen op te voeden. De bakken maken het scheiden van afval tastbaar, aldus de directrice. ,,De kinderen snappen nu beter wat er met afval gebeurt."

Om het verjaardagsfeest van de glasbak te openen, was de bekende vlogger Gewoon Thomas naar de Bossche basisschool gekomen. Met een druk op een grote rode knop gaf hij het startschot. Uit de speakers knalde het nummer Glasbak, speciaal gemaakt door de Nederlandse band De Jeugd van Tegenwoordig.

Automatisme

,,In het begin was het even wennen om al het afval te scheiden, maar inmiddels is het een automatisme geworden", zegt de 11-jarige Steijn Poort terwijl hij een hap neemt van zijn taart. De leerling van groep 8 vindt het goed dat ze er op school aandacht aan besteden. ,,Zo kunnen meer spullen gerecycled worden en het kost eigenlijk helemaal geen moeite. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt."

Volgens Houdijk zijn de kinderen er inmiddels zo aan gewend geraakt, dat ze tijdens de pauzes weleens naar de leerkrachten komen met de vraag waarom buiten maar een prullenbak staat. De school zet tegenwoordig ook buiten meerdere bakken neer.

Gouden glasbak

De leerlingen van Merlijn waren niet de enigen die stilstonden bij de verjaardag van de glasbak. Bij de Arena aan de Tolbrugstraat nam wethouder Jan Hoskam een grote gouden glasbak in ontvangst. Het cadeau aan de stad blijft er twee weken staan. Verder kregen bij meerdere glasbakken mensen een taartje als ze hun glas weggooiden.

Directrice Houdijk is blij met alle aandacht rondom de jarige glasbak. ,,Kinderen moeten het normaal vinden om afval te scheiden. Daar hoort glas ook bij."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch