Bruce Coombes vorig jaar tijdens een bevrijdingsbijeenkomst in Den Bosch.
Volledig scherm
Bruce Coombes vorig jaar tijdens een bevrijdingsbijeenkomst in Den Bosch. © Marjo van Poppel

Bevrijder van Den Bosch Bruce Coombes overleden

DEN BOSCH - Vlak voor zijn 95e verjaardag is op 3 april Bruce Coombes, bevrijder van Den Bosch overleden. De uit het Zuid-Walese Kidwelly afkomstige Coombes bezocht – als één van de vier bevrijders - afgelopen oktober de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Den Bosch. 

Hij was sinds de eerste reunië in 1985 vaste bezoeker van de herdenkingsactiviteiten en had tientallen jaren een vast gastgezin: Cor en Reinie Valenkamp uit Kruisstraat. ,,We wisten natuurlijk dat ons dit te wachten stond, maar na 35 jaar vriendschap vinden we het emotioneel om hem los te laten. We zijn heel dankbaar dat Bruce Coombes vorig jaar de herdenking heeft mogen meemaken. Daar genoot hij intens van”, aldus Cor Valenkamp.

Felbevochten terrein 

Bruce Coombes maakte binnen de 53rd Welsh Divisie onderdeel uit van de Royal Welch Fusiliers, waarbij hij als infanterist – zelf noemde hij dat ‘het voetvolk’ - de voorste troepen vormde en met zijn bataljon via de spoorbaan Nijmegen – Den Bosch en het felbevochten terrein rond de Diezebrug uiteindelijk de binnenstad in oktober 1944 bevrijdde.

,,Door de coronacrisis is het helaas onmogelijk om naar Wales af te reizen voor de uitvaart. In de Sint-Janskathedraal zal daarom tijdens de uitvaart in Wales een kaarsje worden ontstoken voor het leven van Bruce Coombes en de dankbaarheid die ’s-Hertogenbosch blijvend voelt.’’ Dat zegt Jan de Wit die in oktober namens de gemeente nauw betrokken was bij allerlei activiteiten rond de  herdenking. 

  1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
    video

    Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

    DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch