Een groepje ouderen staat klaar om hartjesballonnen de lucht in ter sturen, een symbolische handeling om de eenzaamheid te verjagen
Volledig scherm
Een groepje ouderen staat klaar om hartjesballonnen de lucht in ter sturen, een symbolische handeling om de eenzaamheid te verjagen © Chris Korsten

Bijna 50 Bossche en Vughtse restaurants doen mee aan campagne Eet met je Hart

DEN BOSCH - Stichting Met je Hart heeft de jaarlijkse campagne Eet met je Hart gelanceerd. Het is de vijfde keer op rij dat dit gebeurt. De komende zes weken doen 46 restaurants in Den Bosch en Vught mee aan de actie, waarbij gasten vrijwillig één euro per tafel kunnen doneren voor het goede doel. 

De actie loopt eveneens in 17 andere (hoofdzakelijk Brabantse) gemeenten. De opbrengsten worden geheel besteed aan activiteiten die de eenzaamheid van ouderen helpen te verzachten.

Eins, zwei, drei, saufen! Aan twee langgerekte tafels van restaurant Allerlei in de Korte Putstraat wordt woensdagmiddag gezamenlijk geklonken op het verheugende feit dat de restaurantactie haar eerste lustrum beleeft. Aan de dis zitten verschillende ouderen, bij wie de eenzaamheid regelmatig op de loer ligt, maar ook vrijwilligers die de organisatie zo nu en dan bijstaan. 

's Avonds eenzaam

Piet Zwaan, bijna 75, vertegenwoordigt in wezen beiden. ,,Overdag heb ik eigenlijk genoeg te doen. Maar sinds een aantal jaren voel ik me 's avonds vaak eenzaam", geeft hij prijs. ,,Gelukkig organiseert de stichting van tijd tot tijd allerlei aanvullende activiteiten op het sociaal-culturele vlak, waaraan ik graag deelneem." Zwaan is zélf ook niet vies om de handen uit de mouw te steken, want als vrijwilliger van Resto van Harte dekt hij iedere keer de tafels op diverse Brede Bossche Scholen. 

65-plussers

,,Ons land telt momenteel bijna drie miljoen 65-plussers. Schrik niet, ongeveer één op de drie voelt zich eenzaam. Het fenomeen eenzaamheid manifesteert zich in meerdere vormen; er bestaat bijvoorbeeld sociale en emotionele eenzaamheid. Dat laatste heeft dikwijls een connectie met verwachtingspatronen, veelal gebaseerd op waarden en normen", verduidelijkt Aimée Romme, teamcoördinator van de afdeling Den Bosch-Vught.

,,Met onze activiteiten kunnen we de eenzaamheid niet wegnemen, wél verzachten. Op mensen die eenzaam zijn, is in zekere zin ook een klein beetje eigen verantwoordelijkheid van toepassing. Het is absoluut niet wenselijk om voortdurend achterover te leunen. Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen", aldus Karin Lammers, landelijk bestuurslid van stichting Met je Hart.

Karin Lammers
Volledig scherm
Karin Lammers © Chris Korsten
Ongeveer een derde van alle ouderen in Nederland heeft te maken met een vorm van eenzaamheid
Volledig scherm
Ongeveer een derde van alle ouderen in Nederland heeft te maken met een vorm van eenzaamheid © Chris Korsten
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch