Volledig scherm
De politieagent en Josua Hannink kunnen achteraf wel lachen met de gevonden slang. © Facebook Politie Den Bosch

Boa constrictor doet vrouw in Den Bosch flink schrikken, politie belt Jungle Josua

DEN BOSCH - Een vrouw in Den Bosch is zich woensdagmiddag wezenloos geschrokken toen ze na het openen van haar busje een boa constrictor op de achterbank zag liggen. De politie, die in eerste instantie twijfelde of de vrouw het wel goed had gezien, wist ook niet direct raad met de situatie. 

Zij belden reptielenexpert Jungle Josua uit Tilburg om het beest te vangen. ,,Eigenlijk lag hij er nog vrij relaxed bij, maar je moet natuurlijk wel weten met wat voor slang je te maken hebt", aldus Josua Hannink, zoals zijn echte naam luidt. Als Jungle Josua wordt hij regelmatig op evenementen gevraagd voor demonstraties.

Het gebeurde allemaal op de parkeerplaats van het Engelermeer aan de rand van Den Bosch. Ook al was het uiteindelijk maar een kleine boa constrictor, de jonge eigenaresse van het busje zag hem direct liggen toen ze de schuifdeur van haar busje opende. Ze schrok zich rot en belde meteen de politie.

Quote

Uiteinde­lijk heeft ze de slang zelf ook nog even aangeraakt en zelfs vastgepakt

Josua Hannink

De toegesnelde agenten wisten ook niet direct wat ze moesten doen. Ze begonnen rond te bellen, weet Hannink een dag later. ,,De dierenambulance, dierenwinkels, maar niemand kon meteen komen." Omdat Hannink als docent bij Helicon wel vaker met reptielen werkt, werd hij uiteindelijk ingeschakeld.

,,De vrouw was alweer een beetje bekomen van de schrik toen ik aankwam. De politie had haar gerustgesteld", vertelt hij. Zelf herkende Hannink de slang direct als een boa, een wurgslang uit de familie reuzenslangen. ,,Jarenlang had ik zelf boa's als huisdier. Dus ik weet er een hoop van af."

Vastpakken

Het vangen was uiteindelijk appeltje-eitje. ,,Je kunt deze soort slang gewoon met blote handen oppakken. Zeker als hij er zo relaxed bij ligt." Zo liep het uiteindelijk met een sisser af. De jongedame raakte op dat moment ook geïnteresseerd in het beestje. ,,Uiteindelijk heeft ze de slang zelf ook nog even aangeraakt en zelfs vastgepakt."

Midden- en Zuid-Amerika

Hannink vermoedt dat de slang nog maar sinds kort in het wild leeft. ,,Dit type komt alleen voor in Midden- en Zuid-Amerika. Maar met het warme weer van de afgelopen weken kan de boa wel even overleven. Er zijn in mijn ogen twee situaties denkbaar. Of de slang is ontsnapt, of het baasje had er genoeg van en heeft hem losgelaten", zegt hij. ,,We houden hem een paar weken op het Helicom en hopen dat de eigenaar zich meldt bij de politie."

  1. Expo-show Elvis in Den Bosch brengt The King weer helemaal tot leven

    Expo-show Elvis in Den Bosch brengt The King weer helemaal tot leven

    DEN BOSCH - Voor menigeen is Elvis Presley een (relatief) vaag begrip, met name voor jongeren. Daarin willen Robin Klarenbeek(57) en Kees Versluys (52) verandering brengen. De een verzamelt al decennialang Elvis-spullen, de ander staat bekend als een van de beste Elvis-zangers van ons land. De twee hebben de handen ineengeslagen, wat is uitgemond in een verrassende rondreizende expositie annex show. Zaterdagavond streek de expo-show Elvis in Memory neer in café De Sjang.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch