Volledig scherm
PREMIUM
Liesbeth ving elk gesprek met de ouderen in één levensles en fotografeerde hun handen met een bloem erin. © copyright Marc Bolsius

Boek met levenslessen: en altijd viel die ene zin

We kunnen veel leren van oudere mensen; hun levenslessen bevatten een schat aan wijsheden, vindt Liesbeth van Beekveld. Ze verzamelde er honderd in haar boek 'Levende handen'.

Quote

Ze hebben gewerkt, getroost, gestreeld. Gelééfd

Liesbeth van Beekveld

Op een zondag werd ze voor het eerst moeder, van Lena. Een prachtig, klein meisje. Drie dagen later stierf haar eigen moeder. Liesbeth van Beekveld (56) laat een foto zien: de hand van dat kleine baby'tje en die van haar oma. Ontroerend mooi. ,,Een foto waar het achteraf gezien allemaal mee is begonnen", zegt ze dan. Want in haar eigen handen houdt de Berlicumse 21 jaar later het boek Levende handen. Háár boek. Van Beekveld interviewde de afgelopen jaren honderd ouderen. Daar maakte ze vervolgens geen ellenlange verhalen van, nee, Van Beekveld ving elk gesprek in slechts één levensles en fotografeerde de handen van al die mensen met een bloem erin. Omdat handen zoveel vertellen over iemands leven. ,,Ze hebben gewerkt, getroost, gestreeld. Gelééfd. En die bloemen staan voor het aardse, voor schoonheid, maar ook voor het vergankelijke."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch