Volledig scherm
Een beeld uit de film Boer Peer van Daan Jongbloed. © Daan Jongbloed

Boerderij Peerke Smulders heeft ook emotionele waarde, dus behouden

ROSMALEN -  Boer Peerke Smulders was een bekend figuur in Rosmalen en omgeving. De boerderij van de ruim twee jaar geleden overleden Peerke (97) aan de Maliskampsestraat 88 moet behouden blijven. Daar praat wethouder Roy Geers over met de nieuwe eigenaren.

,,Uitgangspunt is om de boerderij te behouden, vanwege het emotionele en maatschappelijke belang’’, reageerde Geers dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.  Eigenaren echtpaar Paul en Ingrid van Helvoort, sinds eind 2018, hebben een sloopmelding gedaan maar de toekomst van de boerderij is nog ongewis. De boerderij zou bouwkundig nog in goede staat verkeren, de stal niet. 

Volledig scherm
Boer Peer in zijn keuken, een beeld uit de film Boer Peer van Daan Jongbloed. © Daan Jonglboed

Volgens Geers is de boerderij geen monument, waardoor de gemeente de aanvraag voor sloop moeten goedkeuren. 

De Rosmalense connectie in de Bossche gemeenteraad, Sjef van Creij van gewoon ge-DREVEN, Ingrid van Zwambagt van het CDA en Antoon de Groot van Rosmalens Belang, vroeg dinsdagavond om het overeind houden van de in hun ogen markante boerderij. ,,Het zou ons inziens zonde zijn als een dergelijk markant gebouw op deze plek tegen de vlakte zou gaan’’, aldus Van Creij. 

De drie partijen wilde weten of er (ambtelijk) overleg is geweest over het behoud van de boerderij van Smulders. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch