Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, shogi speler Twan Burg © copyright Marc Bolsius

Bosschenaar brengt shogi-toernooi: 'Een agressieve variant van schaken'

DEN BOSCH - Bij niet veel mensen zal een lampje gaan branden bij het horen van de sport shogi, de Japanse variant van schaken. Gek is dat niet: de Nederlandse Shogi Bond kent maar 24 leden. Eén van hen is Twan Burg. De 27-jarige Bosschenaar wordt gezien als een van de beste spelers van Nederland. Zaterdag houdt hij een toernooi in het sociaal-cultureel centrum De Biechten in Hintham.

,,Het is de eerste keer dat er een shogitoernooi in Den Bosch wordt georganiseerd", zegt Burg. Omdat er slechts vijf toernooien per jaar in Nederland worden gehouden, leek het hem een goed idee zelf het initiatief te nemen. In totaal doen twintig deelnemers mee, met zes verschillende nationaliteiten.

Volgens de Bossche shogispeler is het spel vergelijkbaar met schaken, al bewegen de stukken op het bord iets anders, mogen geslagen stukken zelf gebruikt worden en is een gelijkspel niet mogelijk. ,,Het is een agressievere variant van schaken."

Met het organiseren van het toernooi hoopt Burg, die in 2016 Nederlands kampioen werd, de sport meer naamsbekendheid te geven. ,,Het zou leuk zijn als er een beetje publiek komt kijken." Burg is overigens niet de enige Bosschenaar die deelneemt aan het toernooi. Ook zijn Azerbeidzjaanse vrouw is een fanatiek speelster. ,,Als we op vakantie zijn spelen we weleens een partij tegen elkaar."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch